Αποχαιρετισμός στον Διονύση Σιμόπουλο – Ποιος ήταν ο κορυφαίος Έλληνας αστροφυσικός (video)

Array

O άνθρωπος που μας έκανε να στρέψουμε το βλέμμα στον ουρανό, μας μύησε στα μυστικά του σύμπαντος και των αστρικών συστημάτων δίνοντας ταυτόχρονα έμπνευση για φιλοσοφικές αναζητήσεις δεν είναι πια κοντά μας. Ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος υπήρξε ένας σπουδαίος επιστήμονας που είχε την σεμνότητα των μεγάλων προσωπικοτήτων.

Ο Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής του Αστεροσκοπειου και φυσικός δήλωσε για τον εκλιπώντα ότι ήταν «γλυκός άνθρωπος, ενθουσιώδης με την δουλειά που έκανε παντα και φιλικος. Ήταν ο πρώτος και κορυφαίος στην διαχυση της γνώσης στην κοινωνια».

Ο Διονύσης Σιμόπουλος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1943 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Για περισσότερα από 50 χρόνια ήταν στο τιμόνι του Ευγενίδειου πλανητάριου.

«Οπωσδήποτε έχει γαλουχήσει και με το πλανητάριο και με τα βιβλία του, 3 γενεές παιδιών και μεγάλων στην χώρα. Εγώ όταν τον χαρακτήρισα ως τον Carl Sagan της εκλαΐκευσης στην Ελλάδα νομίζω ότι τον αδικούσα, γιατί τον θεωρούσα τόσο εξαιρετικό που έλεγα ότι στην Αμερική θα πρέπει να λέω ότι ο Carl Sagan είναι ο Σιμόπουλος της Αμερικής» ανέφερε ο Σταμάτης Κριμιζής στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Πολυγραφότατος επιστήμονας έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες, έχει γράψει πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης για τηλεοπτικές εκπομπές, δεκάδες βιβλία για «Τα Μυστικά του Σύμπαντος» και μία σειρά 18 βιβλίων Αστρονομίας για τις παραστάσεις του Ψηφιακού Πλανηταρίου.

Tα τελευταία χρόνια έπασχε απο καρκίνο και είχε μιλήσει δημόσια για την ασθένειά του δίνοντας θάρρος σε όσους έδιναν την ίδια μάχη. Το χιούμορ και η αισιοδοξία του δεν τον εγκατέλειψαν μέχρι την τελευταία στιγμή

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα | ΕΡΤ

Δείτε επίσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος