Διονύσης Σιμόπουλος: Οι δυσκολίες και η αναγνώριση του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα

Array

Ο κορυφαίος αστροφυσικός και διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας Μάκης Προβατάς μίλησε για τον Διονύση Σιμόπουλο τον οποίο συνάντησε για τελευταία φορά 20 ώρες πριν από το θάνατό του.

«Κάθε φορά που ακούω για δυσκολίες σκέφτομαι αυτό που έκανε ο Διονύσης Σιμόπουλος τον πρώτο καιρό στο πανεπιστήμιο. Επειδή δεν είχε καθόλου λεφτά έπαιρνε την κέτσαπ που ήταν δωρεάν για τις πατάτες, έβαζε μέσα νερό, έπαιρνε κρακεράκια και έκανε την πιο ωραία ντοματόσουπα όπως έλεγε ο ίδιος. Για μεγάλο διάστημα, όχι για λίγες μέρες».

Ο κ. Προβατάς ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Σταμάτη Κριμιζή ο Διονύσης Σιμόπουλος δεν είναι ο Καρλ Σαγκάν της Ελλάδας, αλλά ο Καρλ Σαγκάν είναι ο Διονύσης Σιμόπουλος της Αμερικής.

Γενναίο και τεράστια προσωπικότητα χαρακτηρίζει ο κ. Προβατάς τον Διονύση Σιμόπουλο, που όπως λέει, είμαστε τυχεροί που υπήρξε στη διάρκεια της δικής μας ζωής.

«Πριν από τον Διονύση Σιμόπουλο δεν υπήρχε εκλαΐκευση της επιστήμης. Σχεδόν δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο, αλλά σίγουρα δεν υπήρχε στην Ελλάδα».

Σχετικά με το βιβλίο που έχουν γράψει μαζί, ο κ. Προβατάς εξήγησε ότι ο Διονύσης Σιμόπουλος αναρωτιόταν αν ήταν υπερβολή να αναφέρουν σε αυτό τις κριτικές που είχε δεχθεί από επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας καθώς και νομπελίστες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος