Ανδρική ανασφάλεια: 9 συμπεριφορές που την αποκαλύπτουν

Στις σχέσεις, συχνά πιστεύουμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι και αυτό που θα εισπράξουμε. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα, ειδικά όταν πρόκειται για σχέσεις που ο ένας από τους δυο συντρόφους είναι ανασφαλής.

Ας το παραδεχτούμε, όλοι έχουμε τις ανασφάλειές μας, αλλά οι άνδρες είναι εκείνοι που έχουν κατακτήσει την τέχνη να κρύβουν επιμελώς την ανασφάλεια που μπορεί να νιώθουν. Ωστόσο αν ξέρετε τι να προσέξετε, μπορείτε να εντοπίσετε αυτά τα σημάδια με ευκολία.

Οι 9 συμπεριφορές που προδίδουν ανασφάλεια σε μια σχέση

Όταν πρόκειται για σχέσεις, είναι φυσιολογικό να θέλετε να κάνετε τον σύντροφό σας ευτυχισμένο. Αλλά μερικές φορές, η υπερβολή μπορεί να είναι σημάδι κρυμμένων ανασφαλειών.

Είναι υπερβολικά προστατευτικοί

Οι άνδρες που είναι ανασφαλείς στη σχέση τους συχνά υπερβάλλουν στην προσοχή που δείχνουν προς τη σύντροφό τους. Είναι πάντα εκεί, πάντα διαθέσιμοι, πάντα έτοιμοι να διευκολύνουν. Είναι σαν να προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι όλα είναι τέλεια, όλη την ώρα. Στην αρχή, ίσως σας ξυπνήσει τις ανάγκες που δεν φροντίστηκαν όταν ήσασταν παιδί και το θεωρήσετε γλυκό.

Επιφανειακά, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα θετικό χαρακτηριστικό. Εξάλλου, ποιος δεν θα ήθελε έναν φροντιστικό σύντροφο. Όμως η ισορροπία είναι το κλειδί σε κάθε σχέση.

Η υπερβολική προσοχή μπορεί να γίνει ασφυκτική και μπορεί να υποδηλώνει φόβο δυσαρέσκειας ή απόρριψης. Ο υπερβολικά προστατευτικός σύντροφος μπορεί να κρύβει έναν τρομερά ανασφαλή άνθρωπο, ο οποίος καλύπτει τις ανασφάλειές του με μια βιτρίνα παραπανίσιας φροντίδας και προσοχής.

Αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση

Όλοι χρειαζόμαστε λίγη επιβεβαίωση που και που, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της περιστασιακής και της συνεχούς ανάγκης για επιβεβαίωση. Ο ανασφαλής σύντροφος ρωτάει συνεχώς εάν τον αγαπάνε, πολλές φορές αμφισβητεί τα συναισθήματα του συντρόφου του όταν εκείνος περνάει χρόνο με άλλους, και επιζητεί συνεχώς την επιβεβαίωση της δέσμευσης. Ωστόσο καθώς αυτή η ασφυκτική ανάγκη για επιβεβαίωση συνεχίζεται, εξαντλεί τον άλλον συναισθηματικά, αφού καμία επιβεβαίωση δεν θα του φτάνει.

Συμφωνούν σε όλα

Οι άνδρες που νιώθουν ανασφάλεια σε μια σχέση, αλλά είναι καλοί στο να το κρύβουν, συχνά παρουσιάζονται να συμφωνούν σε όλα. Μπορεί να συμφωνούν με ό,τι λέτε, χωρίς ποτέ να προσφέρουν μια διαφορετική άποψη ή μια υγιή αντίρρηση.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να πηγάζει από το φόβο της σύγκρουσης ή από την ανησυχία ότι η διαφωνία μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη. Μπορεί να αισθάνονται ότι με το να συμφωνούν συνεχώς, μειώνουν τις πιθανότητες να σας δυσαρεστήσουν και, ως εκ τούτου, εξασφαλίζουν τη συνέχεια της σχέσης.

Ενώ είναι ζωτικής σημασίας να βρίσκετε κοινό έδαφος σε μια σχέση, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας να έχετε τις δικές σας απόψεις και να μπορείτε να τις εκφράζετε ελεύθερα. Μια υγιής σχέση βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση και όχι στην συγκατάβαση και την υποχωρητικότητα.

«Τεστάρουν» τακτικά τη δέσμευσή σας

Δεν είναι κακό να «τεστάρει» κάποιος μέχρι που φτάνει η αφοσίωση του συντρόφου του, αλλά  όταν γίνεται συχνό φαινόμενο, είναι σημάδι βαθιά ριζωμένων ανασφαλειών. Οι άνδρες που νιώθουν ανασφάλεια αλλά την κρύβουν καλά μπορεί συχνά να υποβάλλουν τις συντρόφους τους σε τεστ δέσμευσης.

Μπορεί να δημιουργήσουν σενάρια ή να κάνουν υποθετικές ερωτήσεις για να δουν πώς αντιδράτε και τι είδους υποχωρήσεις είστε διατεθειμένοι να κάνετε. Για παράδειγμα, μπορεί να λένε πράγματα όπως: «Τι θα έκανες αν μετακόμιζα σε άλλη πόλη;» ή «Θα ήσουν ακόμα μαζί μου αν έχανα τη δουλειά μου;».

Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι αθώες- είναι συγκαλυμμένες προσπάθειες να ζητήσουν επιβεβαίωση για τη σταθερότητα της σχέσης.

Αποφεύγουν τις σοβαρές συζητήσεις

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι η ραχοκοκαλιά κάθε υγιούς σχέσης. Αλλά για τους άνδρες που καλύπτουν τις ανασφάλειές τους, οι σοβαρές συζητήσεις μπορεί να μοιάζουν με ναρκοπέδιο.

Αυτοί οι άνδρες συχνά αποφεύγουν τις βαθιές, ουσιαστικές συζητήσεις, ειδικά εκείνες που επικεντρώνονται γύρω από τα συναισθήματα ή το μέλλον. Μπορεί να αλλάξουν το θέμα ή να διασκεδάσουν την κατάσταση για να αποφύγουν αυτές τις συζητήσεις.

Αυτή η αποφυγή δεν οφείλεται στο ότι δεν ενδιαφέρονται για τη σχέση. Αντίθετα, είναι ένας μηχανισμός άμυνας για να προστατευτούν από πιθανή απόρριψη ή κριτική. Προτιμούν να κρατούν τα πράγματα στην επιφάνεια παρά να ρισκάρουν να εκθέσουν τις ανασφάλειές τους.

«Θάβουν» εύκολα και χωρίς λόγο άλλους ανθρώπους

Η κριτική μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αυτοβελτίωση, όταν χρησιμοποιείται εποικοδομητικά και με φειδώ. Όταν όμως γίνεται συνήθεια, ιδιαίτερα απέναντι στους άλλους, συχνά κρύβει βαθύτερες ανασφάλειες.

Οι άνδρες που νιώθουν ανασφάλεια αλλά την καλύπτουν καλά, έχουν συνήθως την τάση να επικρίνουν υπερβολικά τους άλλους. Αυτό μπορεί να αφορά τους φίλους τους, τους συναδέλφους τους ή ακόμη και αγνώστους. Βρίσκουν ελαττώματα και ατέλειες που, στην πραγματικότητα, μπορεί να μην υπάρχουν καν. Είναι ένας τρόπος για να νιώσουν καλύτερα με τις δικές τους ανασφάλειες.

Υπεραναλύουν μικρές λεπτομέρειες

Μερικές φορές, η καρδιά βλέπει αυτό που δεν μπορούν να δουν τα μάτια. Στις σχέσεις αυτό μπορεί να σημαίνει, ό,τι παρατηρείτε την ώρα που σύντροφός σας υπεραναλύει μικρές λεπτομέρειες – μια συμπεριφορά που συχνά επιδεικνύουν οι άνδρες για να καλύψουν τις ανασφάλειές τους. Μπορεί να «διαβάσουν» πάρα πολλά σε ένα περιστασιακό σχόλιο που κάνατε ή να ανησυχούν υπερβολικά για το πώς αντιδράσατε σε κάτι που είπαν. Μπορεί να επαναλαμβάνουν συζητήσεις στο μυαλό τους για το αν είπαν κάτι λάθος ή αν θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι διαφορετικά.

Αυτή η υπερανάλυση πηγάζει από το φόβο μήπως κάνουν κάποιο λάθος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση.

Προσπαθούν να εξαγοράσουν τα συναισθήματά σας

Τα δώρα και τα γεύματα σε μια σχέση είναι ωραίες χειρονομίες αγάπης και στοργής. Αλλά όταν γίνονται συχνά και είναι υπερβολικές είναι σχεδόν βέβαιο ότι καλύπτουν άλλες ανάγκες.

Οι άντρες που νιώθουν ανασφάλεια στη σχέση τους συχνά «λούζουν» τις συντρόφους τους με ακριβά δώρα και παροχές.

Είναι σαν να προσπαθούν να εξαγοράσουν την αγάπη των συντρόφων τους ή να αναπληρώσουν αυτό που νιώθουν ότι λείπει από μέσα τους.

Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από την πεποίθηση ότι οι υλικές παροχές μπορεί να τους κάνουν πιο ελκυστικούς στο σύντροφό τους. Ωστόσο, συχνά τους αφήνει να αισθάνονται ακόμα πιο ανασφαλείς, επειδή βασίζονται σε εξωτερικούς παράγοντες για να επικυρώσουν την αξία τους.

Είναι υπερβολικά ζηλιάρηδες

Η ζήλια, ως ένα βαθμό, είναι ένα φυσικό συναίσθημα σε μια σχέση. Αλλά η υπερβολική ζήλια σημαίνει αρρώστια. Οι άνδρες που νιώθουν ανασφάλεια αλλά την κρύβουν επιμελώς τείνουν να εμφανίζουν αυξημένη ζήλια. Μπορεί να αναστατώνονται όταν περνάτε χρόνο με άλλους ή να δείχνουν δυσφορία όταν μιλάτε για κάποιον άλλονή με κάποιον άλλον.

Αυτή η ζήλια δεν είναι αγάπη- είναι έλεγχος και φόβος. Είναι ο τρόπος τους να σας κρατήσουν, να διασφαλίσουν ότι δεν θα σας χάσουν από κάποιον άλλον. Η υπερβολική ζήλια μπορεί να είναι τοξική και επιζήμια για μια σχέση. Αν ο σύντροφός σας επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά, είναι σημαντικό να τη διαχειριστείτε.

Πίσω από τη ζήλια κρύβεται ένα σύμπαν ανασφάλειας που χρειάζεται κατανόηση και θεραπεία.

Το θέμα είναι η κατανόηση, όχι η κριτική

‘Ενας από τους επιδραστικότερους ψυχολόγους, ο Καρλ Ρότζερς, είπε κάποτε: «Το περίεργο παράδοξο είναι ότι όταν αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως ακριβώς είμαι, τότε μπορώ πραγματικά να αλλάξω». Όλοι έχουν ανασφάλειες. Είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αποδεχτούν τον εαυτό τους είναι απλώς ευάλωτοι απέναντι στην εικόνα τους και ίσως στο τι περιμένουν οι άλλοι από αυτούς.


Σχετικά άρθρα: Τι να κάνετε όταν ο σύντροφός σας ζητάει να μείνει για λίγο μόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος