«Αναταράξεις» στη βιομηχανία της σοκολάτας από τη σαλμονέλα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής

Αναστάτωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως βρέθηκε σαλμονέλα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παρασκευής σοκολάτας στον κόσμο, τόσο στους πελάτες του ομίλου όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Barry Callebaut μετά από το εν λόγω περιστατικό.

Ο όμιλος Barry Callebaut ανακοίνωσε την Πέμπτη (30/06) ότι διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο του Βίσε στο Βέλγιο, ενημερώνοντας εγκαίρως τις υγειονομικές αρχές του Βελγίου και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Διατροφικής Αλυσίδας και στη συνέχεια διέκοψε όλες τις γραμμές παραγωγής σοκολάτας του εργοστασίου στο Βίσε για προληπτικούς λόγους, μέχρι να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες για την ιχνηλάτηση της μόλυνσης.

Ο εκπρόσωπος Korneel Warlop δήλωσε πως «όλα τα προϊόντα σοκολάτας που παρασκευάσθηκαν στο Βίσε μετά τις 25 Ιουνίου έχουν μπλοκαριστεί» καθώς ο όμιλος έρχεται σε επαφή με 73 πελάτες (βιομηχανίες και σοκολατοποιούς) για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει μόλυνση στο επίπεδο του καταναλωτή.

Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «τα περισσότερα μολυσμένα προϊόντα βρίσκονται ακόμη στο εργοστάσιο του Βίσε», ενώ οι γραμμές παραγωγής σοκολάτας θα ξανά μπουν σε λειτουργία μόλις γίνει γνωστή η αιτία που βρέθηκε η σαλμονέλα στα προϊόντα του εργοστασίου και αφότου καθαριστούν και απολυμανθούν τα μηχανήματα πριν από την επανεκκίνηση της παραγωγής.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί στον όμιλο αν θα έχει επιπτώσεις στις πωλήσεις του και στην αξιοπιστία του μετά από αυτό το περιστατικό. Να σημειωθεί πως ο όμιλος Barry Callebaut είναι πρώτος στον κόσμο στον τομέα της παραγωγής σοκολάτας και οι ετήσιες πωλήσεις του φτάνουν τα 2,2 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2020/2021. Κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση, τα κέρδη του ομίλου, με έδρα την Ζυρίχη, ανήλθαν σε 3843,65 ευρώ, έναντι κύκλου εργασιών 6997,55 ευρώ.

Οι Hershey, Mondelez, Nestlé είναι μερικές γνωστές επιχειρήσεις που εμπιστεύονται την Barry Callebaut, καθώς προμηθεύονται από αυτή κακάο και προϊόντα σοκολάτας.

Πηγή: The Guardian, Forbes, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος