Άλλαξαν γνώμη για την επιστροφή στο γραφείο… αλλά δεν το λένε

Έπειτα από τόσο καιρό αντίστασης κάποιοι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους. Τελικά δεν τους πειράζει, φροντίζουν όμως να το κρατούν μυστικό

Και εκεί που νομίζαμε ότι η εποχή όπου οι εργαζόμενοι περνούσαν τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα σε ένα γραφείο, πέρασε ανεπιστρεπτί, μια αθόρυβη αλλαγή συντελείται στην αγορά εργασίας. Τα γραφεία ξαναζωντανεύουν. Ίσως όχι από χαρούμενους, αλλά έστω από ψύχραιμους, υπαλλήλους. Φαίνεται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απορρίπτουν τον «παρουσιασμό», φλερτάρουν, χωρίς να υπόσχονται, με το ωράριο στο γραφείο.

Άρθρο της Μέγκαν Τάτουμ/Απόδοση Έφη Ζέρβα

Μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο το 2021, η Τζέσικα Μπράιαν έπιασε δουλειά εξ αποστάσεως στην εξυπηρέτηση πελατών σε μια εταιρεία τεχνολογίας. Της άρεσε πολύ που εργαζόταν από το σπίτι.

«Δούλευα για λίγο, έβγαζα βόλτα τον σκύλο μου ή συναντούσα κάποιον φίλο για καφέ, και μετά συνέχιζα τη δουλειά. Είχα κι έναν υπέροχο χώρο στο σπίτι όπου εργαζόμουν. Αμέσως μόλις τελείωνα, μπορούσα να ξεκουραστώ», λέει η Μπράιαν.

Μόλις χαλάρωσαν οι περιορισμοί της πανδημίας της Covid-19, τα αφεντικά της Μπράιαν τής ζήτησαν να περνάει όλο και περισσότερο χρόνο στο γραφείο. Ήταν η πρώτη φορά που βρισκόταν με πλήρες ωράριο σε εργασιακό περιβάλλον. «Ένιωθα σαν να είχα επιστρέψει στο σχολείο και δεν μου άρεσε», λέει η 24χρονη, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Φεβρουάριο του 2022 έφυγε από αυτή την εταιρεία, αποφασισμένη να βρει μια θέση που θα της πρόσφερε την ευελιξία και την ελευθερία να δουλεύει εξ αποστάσεως.

Άλλαξαν γνώμη για την επιστροφή στο γραφείο… αλλά δεν το λένε

Δεν άργησε να τη βρει, όμως την έχασε τον Αύγουστο του 2022, όταν έκλεισε ξαφνικά η εταιρεία. Τώρα η Μπράιαν εργάζεται σε μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ ως κειμενογράφος, αλλά πρέπει να πηγαίνει δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο. Λίγους μήνες αργότερα, με έκπληξη βλέπει πόσο το απολαμβάνει, παρόλο που ήταν αρνητική όσον αφορά την επιστροφή στο γραφείο.

«Ξαφνιάστηκα από το πόσο πολύ μου άρεσε να είμαι στο γραφείο. Τα πρωινά ανυπομονούσα να δω τους συναδέλφους μου και να πούμε δυο κουβέντες», λέει χαρακτηριστικά η Μπράιαν. Της είχε λείψει το αίσθημα της συναδελφικότητας με έναν τρόπο που δεν μπορούσε να προβλέψει μόλις λίγους μήνες πριν: «Η κοινωνική διάδραση και το αίσθημα ότι αποτελείς κομμάτι ενός συνόλου είναι κάτι που οι άνθρωποι ξεχνούν, αν δεν το βιώσουν για καιρό».

Η Μπράιαν ανήκει σε εκείνους που σιωπηρά έχουν αλλάξει γνώμη, έστω και λίγο, σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο. Ανακαλύπτουν εκ νέου τα πλεονεκτήματα του να επιστρέφουν στο γραφείο, από το να τα λένε από κοντά με τους συναδέλφους τους, έως το να μπορούν να βάλουν πιο σαφή όρια μεταξύ εργασίας και σπιτιού.

Κι ενώ πολλοί είναι πρόθυμοι να πουν στους εργοδότες τους πόσο χαρούμενοι είναι που επέστρεψαν, κάποιοι έχουν αποφασίσει να μη μιλήσουν γι’ αυτό. Δεν θέλουν να τους ενθαρρύνουν να καταργήσουν τις διευθετήσεις σχετικά με την ευέλικτη εργασία.

«Αν είσαι εκεί, δεν σε αγνοούν»

Όταν στην αρχή της πανδημίας εκατομμύρια εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εργαστούν εξ αποστάσεως, απαιτήθηκε απ’ όλους τεράστια προσαρμογή.

Ο Αλεξάντερ Καν, διευθυντής διαχείρισης λογαριασμών στην εταιρία λογισμικού Kaseya με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ, λέει πως χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες για να συνηθίσει να δουλεύει από το τραπέζι της κουζίνας του, μια και στο παρελθόν εργαζόταν αποκλειστικά στον χώρο της εταιρείας. Γρήγορα, όμως, άρχισε να εκτιμάει «τα αναμφισβήτητα οφέλη»: δεν χρειαζόταν να πηγαινοέρχεται στη δουλειά, έκανε τις δουλειές του σπιτιού μέσα στη μέρα και πέρναγε πολύ περισσότερο χρόνο με τους σκύλους του.

Έτσι, όταν τον Ιούνιο του 2021 ο εργοδότης του ζήτησε από το προσωπικό να επιστρέψει στο γραφείο, ο Καν ήταν απρόθυμος.

«Δεν πέταξα από τη χαρά μου, ήταν ένα σοκ. Έπειτα από ένα χρόνο και τρεις μήνες, συνηθίζεις κάποια πράγματα. Ανήκα στην ομάδα εκείνων που σκέφτονταν, “Συνεχίζω να αποδίδω στη δουλειά μου, το ίδιο και η εταιρεία. Για ποιο λόγο να επιστρέψω στο γραφείο;”. Είμαστε μια εταιρεία με βάση τις πωλήσεις. Ποιος ο λόγος να επιστρέψω, εάν κάνω τη δουλειά μου και με αυτόν τον τρόπο;», λέει ο ίδιος.

Πολλοί εργαζόμενοι ένιωθαν το ίδιο. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής πλατφόρμας στελέχωσης FlexJobs, περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων που ερωτήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022 επιθυμούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως, ενώ το 32% ήθελε να έχει την επιλογή να εργάζεται από το σπίτι τουλάχιστον λίγες ημέρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ADP Research Institute τον Νοέμβριο του 2021, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 32.000 εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, το 64% θα έψαχνε για άλλη δουλειά, εάν ο εργοδότης του ήθελε να εργάζεται ξανά αποκλειστικά από το γραφείο.

Ωστόσο, πολλές εταιρείες έχουν επαναφέρει εργαζόμενους στο γραφείο, τουλάχιστον για λίγες ημέρες την εβδομάδα. Και κάποιοι από εκείνους που αντιστέκονταν, βλέπουν ότι τελικά δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα.

Άλλαξαν γνώμη για την επιστροφή στο γραφείο… αλλά δεν το λένε

Όπως η Μπράιαν, μόλις ο 29χρονος Καν επέστρεψε στο γραφείο, γρήγορα ανακάλυψε κάποια πλεονεκτήματα. «Άρχισα να συνειδητοποιώ πως εάν ήθελα να συζητήσω με κάποιον ή να λύσω ένα πρόβλημα, δεν μπορούσαν να με αγνοήσουν, αν βρισκόμουν εκεί. Ακόμα και για μια απλή απάντηση σε μια σύντομη ερώτηση, όταν εργαζόμουν από το σπίτι χρειάζονταν πολλές ώρες. Όμως τώρα, αν θέλω κάτι από έναν αντιπρόεδρό μας, απλώς πηγαίνω στο γραφείο του και η δουλειά γίνεται πολύ πιο γρήγορα», λέει.

Επίσης εντόπισε και προσωπικά οφέλη, όπως βελτίωση της ισορροπίας εργασίας-προσωπικής ζωής: «Ο χρόνος μου στο σπίτι είναι χρόνος στο σπίτι, χρόνος με την οικογένειά μου. Όταν βρίσκομαι στο γραφείο, αφιερώνομαι αποκλειστικά στη δουλειά μου».

Προς το παρόν, το κρατούν μυστικό

Όσο κι αν κάποιοι εργαζόμενοι ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι χαίρονται που επέστρεψαν στους χώρους της εταιρείας τους, δεν νιώθουν άνετα να ανακοινώσουν στους εργοδότες τους ότι άλλαξαν γνώμη. Φοβούνται πως θα χάσουν την ευελιξία που κέρδισαν κατά την πανδημία.

Σύμφωνα με τη Λιζ Σεμπάγκ-Μοντεφιόρε, διευθύντρια και συνιδρύτρια της 10Eighty, μιας εταιρείας με έδρα το Λονδίνο που συνεργάζεται με οργανισμούς για τη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων, πριν από την πανδημία οι εργοδότες «έλεγαν μεγάλα λόγια ως προς το θέμα της ευελιξίας». Τώρα που για πολλούς εργαζόμενους υλοποιήθηκαν αυτές οι υποσχέσεις, «οι περισσότεροι θέλουμε μεγαλύτερη ευελιξία, περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερη αυτονομία, καλύτερη ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής, και δεν θέλουμε να παραδώσουμε τα λίγα πλεονεκτήματα που αποκτήσαμε κατά την πανδημία».

«Δύσκολα θα μιλήσει κάποιος για τα οφέλη και τις χαρές της εργασίας από το γραφείο, χωρίς να φοβάται πως θα του στερήσουν τα οφέλη της ευελιξίας», προσθέτει η Σάρα Μπάροους, ειδική στην αλλαγής καριέρας, με βάση το Λονδίνο. «Γι’ αυτό είναι πιο επιφυλακτικός και δεν λέει πολλά για το πόσο χαίρεται, φοβούμενος μήπως του αφαιρεθεί αυτός ο βαθμός αυτονομίας».

Ακόμα και η Μπράιαν είναι προσεκτική με το πώς τοποθετείται γι’ αυτή τη θετική της εμπειρία. Δεν φοβάται να μιλήσει με τους νέους της εργοδότες, αλλά πάντα ξεκινάει κάθε συζήτηση με το γεγονός πως απολαμβάνει την ευελιξία του υβριδικού μοντέλου εργασίας. Και παρόλο που είναι σίγουρη ότι θα χαίρονταν πολύ, αν τους έλεγε ότι θα εργάζεται αποκλειστικά από το γραφείο, ξέρει πως κάτι τέτοιο θα γινόταν έπειτα από συζήτηση μεταξύ τους, και όχι με απόφαση των εργοδοτών.

Φυσικά, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες επανεξετάζουν το ζήτημα της εξ αποστάσεως εργασίας, το θέμα της επιστροφής στο γραφείο θα συνεχίσει να διχάζει τους εργαζομένους. Για κάποιους ίσως αποτελεί λόγο παραίτησης για θέσεις εργασίας με μεγαλύτερη ευελιξία. Όμως για άλλους, που δεν έχουν τη δυνατότητα ή την επιθυμία να φύγουν, η επιστροφή στο γραφείο ίσως να συνοδεύεται με κάποια απρόσμενα οφέλη, κάνοντας ακόμα και τους πιο ένθερμους θιασώτες της εξ αποστάσεως εργασίας να το ξανασκεφτούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος