Αίτημα στην Ουνέσκο για να κηρυχθεί η Αγιά Σοφιά μνημείο εν κινδύνω – Τι λέει στην ΕΡΤ ο Μ. Χαρακόπουλος (video)

Για το θέμα των σημαντικών φθορών που έχει υποστεί η Αγιά Σοφία, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπώντας τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, κατέθεσε αίτημα στην Ουνέσκο για να προστατευτεί το σημαντικό αυτό ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας υποστήριξε ότι «υπάρχει μια εργαλειοποίηση της θρησκείας από το καθεστώς Ερντογάν, αφενός για να αξιοποιήσει το εσωτερικό ακροατήριο και αφετέρου γιατί θέλει ο ίδιος να παρουσιαστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου».

Όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο κ. Χαρακόπουλος, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την διάσωση της Αγίας Σοφίας.

«Στην Ουνέσκο παρουσιάσαμε έναν πλήρη φάκελο με δημοσιεύματα ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, κυρίως τουρκικών, τα οποία εφιστούν την προσοχή στις καταστροφές που υφίσταται το μνημείο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το μνημείο το 2050, εάν συνεχιστεί αυτή η αθρόα προσέλευση δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων, κινδυνεύει με κατάρρευση» αποκάλυψε ο κ. Χαρακόπουλους.

Να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε παρουσιάσει ως μεγάλη νίκη του Ισλάμ την μετατροπή της Αγία Σοφίας  από μουσείο σε τζαμί μιλώντας στην 5η Τακτική Γενική Συνέλευση του Τουρκικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Zητήσαμε την ενεργοποίηση της Ουνέσκο

«Ζητήσαμε το μνημείο να κηρυχθεί εν κινδύνω. Η Αγία Σοφία κινδυνεύει και το λέμε πια οι ίδιοι οι Τούρκοι. Το λένε οι αρχαιολόγοι της Τουρκίας, το λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας. Δεν μπορεί ένας διεθνής οργανισμός να παρακολουθεί, αν θέλετε, με χαμηλά αντανακλαστικά την καταστροφή ενός τέτοιου μνημείου και ζητήσαμε την ενεργοποίηση της Ουνέσκο», τόνισε ο Έλληνας πολιτικός.

«Μιλάνε για κληρονομιά, και διαπράττουν δολοφονία»

Να σημειωθεί ότι σε άρθρο που είχε δημοσιεύσει στις 25 Μαΐου η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Μπιργκιούν, με τίτλο «Μιλάνε για κληρονομιά, και διαπράττουν δολοφονία» αποκάλυπτε το μέγεθος των καταστροφών.

«Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία από μουσείο έχει μετατραπεί σε τζαμί. Ενώ ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική θύρα και «φαγώθηκαν» στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη, τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν τα τρίμματα σε σακούλες», ανέφερε το δημοσίευμα.

Στο σχετικό άρθρο, η αρθρογράφος μίλησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος μοιράστηκε βίντεο στο λογαριασμό του με νέο σκάνδαλο για την Αγία Σοφία. Στο βίντεο του Γιασάρ, φαίνονται graffiti με ονόματα, σχήματα που έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο, σε εσωτερικό χώρο της Αγία Σοφία, στη στήλη στήριξης του κτίσματος. Στο βίντεο ο Γιασάρ δείχνει το χώρο και την επιφάνεια που φαίνεται καθαρά η καταστροφή της επιφάνειας και λέει ότι δεν έχει υπάρξει χειρότερο «ρεζίλι» από αυτό το θέαμα. Επικρίνει δε τους υπευθύνους επειδή δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προφύλαξης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος