Μονόδρομος η χρήση τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας – Ο Θ. Μπαρτζάνας εξηγεί στο ΕΡΤNews πως λειτουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Το κεφάλαιο της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, χρήζει προσοχής καθώς έχει προβλήματα, με το μεγαλύτερο να είναι πως συρρικώνεται.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat η συνολική αξία του γεωργικού κλάδου της χώρας μειώθηκε το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά 5,2%.

Μιλώντας μάλιστα μόνο για φυτική παραγωγή, η αξία της μειώθηκε κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2022). Σίγουρα έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι φυσικές καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αλλά και οι γεωπολιτικές αναταράξεις. Αλλά, το ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και ακόμα και χωρίς έκτακτα προβλήματα, είμαστε πίσω.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει πολύ απαιτητικούς στόχους μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι το 2050 από όλες τις οικονομικές της δραστηριότητες. Στην αγροτική παραγωγή αυτές οι πολιτικές ενσωματώνονται στη στρατηγική «από το χωράφι στο πιάτο (from Farm to Fork)» που περιορίζει δραστικά τη χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και συμβατικών μορφών ενέργειας.

Αρα, η λύση μπορεί να έρθει μόνο από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή. Ψηφιακές λύσεις – αισθητήρες και πρωτόκολλα – που μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν την αποδοτικότητα χρήσης των πόρων. (έδαφος, νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια).

Στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι αγρότες αρχίζουν να εφαρμόζουν μεθόδους ευφυούς γεωργίας για να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αυξήσουν την απόδοσή τους και υπάρχουν φορείς που τους βοηθούν να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες, όπως το smart agro hub, μια σύμπραξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με εταιρείες αγροτεχνολογίας. Στο πειραματικό του αγρόκτημα στην Αλίαρτο γίνονται ηδη πειράματα σε καλλιέργειες και δοκιμάζονται καινοτόμες καλλιεργητικές ιδέες.

Δείτε το ρεπορτάζ είναι της Μαρίας Σταθοπούλου:

Μιλώντας στην εκπομπή Prime του ΕΡΤNews με τον Ηλία Σιακαντάρη, ο Θωμάς Μπαρτζάνας αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μίλησε για το πώς η ευφυής γεωργία λειτουργεί πρακτικά.

«Όταν λέμε ψηφιακές τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας, ουσιαστικά εννοούμε τεχνολογίες του διαδικτύου των πραγμάτων, τεχνολογίες ρομποτικής, αυτοματισμών, τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες ήδη έχουν εφαρμοστεί σε αρκετούς τομείς της οικονομίας μας και τους έχουν μετασχηματίσει δραστικά. Μπορούν λοιπόν αποτελεσματικά να εφαρμοστούν και στην αγροτική παραγωγή.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι η αγροτική παραγωγή είναι ένας πολύ παραγωγικός τομέας, πολυδιάστατος, πολυσύνθετος και συνήθως η σύνθεση όλων των συνιστωσών που την επηρεάζουν δεν είναι απολύτως εφικτή», ανέφερε αρχικά.

Πρόσθεσε πως: «Θα πρέπει να δούμε ότι το προηγούμενο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες και ήταν ένα μοντέλο κυρίως εστιασμένο στη μεγιστοποίηση της παραγωγής με αλόγιστη χρήση ζώων, φυτοφάρμακα, λιπάσματα ενέργειας, είναι πλέον ένα μοντέλο μη βιώσιμο. Άρα πρέπει να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο γεωργικής παραγωγής, το οποίο δεν θα επιτάσσει τόσο τη μεγιστοποίηση της παραγωγής, αλλά τη μεγιστοποίηση του κέρδους».

«Και πως θα προέλθει αυτό, από ακριβή έλεγχο όλων των εισροών στο σύστημα παραγωγής, ενέργεια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ακριβή έλεγχο όλων των εκροών, αυτό λοιπόν κάνουν οι νέες τεχνολογίες», εξήγησε μεταξύ άλλων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος