Μοναδικός νέος υποψήφιος για την διοίκηση του Π.Ο.Υ ο νυν επικεφαλής Δρ. Τένδρος

Ανταπόκριση απο το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Ο νυν επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τένδρος Αντχανομ Γκεμπρεσεχιους προτάθηκε εκ νέου σήμερα, ύστερα από το κλείσιμο των εργασιών της τελευταίας συνεδρίασης της χρονιάς των Περιφερειακών Επιτροπών του ΠΟΥ, ως μοναδικός υποψήφιος για την θέση του Γενικού Διευθυντή για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2021, όταν τα κράτη μέλη του Π.Ο.Υ κλήθηκαν να υποβάλουν πιθανές υποψηφιότητες για τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων ήταν η 23η Σεπτεμβρίου 2021.

Την υποψηφιότητα του νυν επικεφαλής στήριξαν επισήμως με πρόταση τους 28 κράτη μέλη του ΠΟΥ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία,  το Μπαχρέιν, τα Μπαρμπάντος, η Μποτσουάνα, οι Νήσοι Κουκ, η Κροατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Ινδονησία, η Ιρλανδία, το Καζακστάν, η Κένυα, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, το Ομάν, η Πορτογαλία, η Ρουάντα, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Τόνγκα και το Τρινιντάντ καθώς και το Τομπάγκο.

Η διαδικασία ανάδειξης του επόμενου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της 75ης  Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Μάιο του 2022 στη Γενεύη.

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της 150ης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει έναν αρχικό έλεγχο για να διασφαλίσει ότι ο υποψήφιος πληροί τα κριτήρια που αποφάσισε η Συνέλευση Υγείας, θα πάρει συνέντευξη και στη συνέχεια θα αποφασίσει για τον διορισμό με μυστική ψηφοφορία. Η θητεία του επόμενου Γενικού Διευθυντή θα ξεκινήσει στις 16 Αυγούστου 2022.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ μπορεί να επανεκλεγεί μία φορά. Ως εκ τούτου, ο εν ενεργεία Γενικός Διευθυντής, είναι επιλέξιμος να προταθεί για δεύτερη θητεία πέντε ετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος