Meta: «Δεν απειλούμε σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη»

«Η Meta δεν έχει καμία απολύτως επιθυμία να αποχωρήσει από την Ευρώπη». Η εταιρεία προέβη στη δήλωση αυτή μετά από τον σάλο που προκάλεσε η είδηση ότι μπορεί να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τους μηχανισμούς μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Υπήρξαν αναφορές στον Τύπο ότι ‘απειλούμε’ να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους μηχανισμούς μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι αλήθεια», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου.

«Όπως όλες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να γνωστοποιούμε τους σημαντικούς κινδύνους στους επενδυτές μας. Την περασμένη εβδομάδα, όπως κάναμε και στα προηγούμενα τέσσερα οικονομικά τρίμηνα, αποκαλύψαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τους μηχανισμούς μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, αποτελεί απειλή για την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές και να λειτουργούμε τις υπηρεσίες μας στην Ευρώπη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

«Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να αποσυρθούμε από την Ευρώπη. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζεται στη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να λειτουργούν οι παγκόσμιες υπηρεσίες μας. Δεν είμαστε οι μόνοι. Τουλάχιστον 70 άλλες εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, συμπεριλαμβανομένων δέκα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, έχουν επίσης θίξει τους κινδύνους γύρω από τις διαβιβάσεις δεδομένων στις εκθέσεις των κερδών τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η Meta, εδώ και πολλά χρόνια, το νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει τη μεταφορά δεδομένων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αντιμετωπίζει σοβαρές διαταραχές. Η συμφωνία Safe Harbour καταργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2015. Το περασμένο καλοκαίρι το Privacy Shield η οποία χρησιμοποιήθηκε από περισσότερες από 5.000 εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επίσης ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν με βάση τη σύγκρουση μεταξύ των νόμων της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με την προστασία των δεδομένων.

«Θέλουμε να προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών της ΕΕ και θέλουμε το διαδίκτυο να συνεχίσει να λειτουργεί όπως προβλεπόταν: χωρίς προστριβές και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, αλλά χωρίς να περιορίζεται από τα εθνικά σύνορα. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα και, όπως και άλλες εταιρείες σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά τις πιθανές επιπτώσεις στα εκατομμύρια των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Meta.

ΠΗΓΗ: Meta

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος