Μελέτη του «The Lancet»: Τριπλάσιος ο αριθμός θανάτων από την πανδημία σε σχέση με τις υφιστάμενες μετρήσεις

Η πανδημία ενδεχομένως να έχει σκοτώσει τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε όπως τονίζεται σε επίκαιρη μελέτη του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Σύμφωνα με την μελέτη, έχουν πεθάνει 18,2 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021 από ό,τι θα αναμενόταν σε χρόνιές χωρίς πανδημία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Καταγράφηκαν μέχρι στιγμής επισήμως 5,9 εκατομμύρια θάνατοι από κορονοϊό

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι 120 στους 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως πέθαναν ως αποτέλεσμα της νόσου του κορονοϊού και πάνω από 300 σε 21 χώρες. Οι επιστήμονες βρήκαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου στις χώρες των Άνδεων στη Λατινική Αμερική με 512 θάνατους ανά 100.000 κατοίκους, στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη 345 και 316 θανάτους αντίστοιχα καθώς και την Υποσαχάρια Αφρική 300 ανά 100.000 κατοίκους.

Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ του καταγεγραμμένου και του πραγματικού αριθμού θανάτων οφείλονταν πιθανότατα ορισμένες φορές σε έλλειψη διαγνώσεων λόγω έλλειψης εξετάσεων και σε προβλήματα με την αναφορά των αριθμών. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι πέθαναν απευθείας από τη μόλυνση από τον κορονοϊό και πόσοι από έμμεσες συνέπειες της πανδημίας.

Η Κίνα πάντως έχει αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από το πρώτο ξέσπασμα του κορονοϊού στην κεντρική κινεζική μητρόπολη της Γουχάν. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ημερησίως καταγράφονται πλέον 400 λοιμώξεις κατά μέσο όρο. Μετά το πρώτο μεγάλο κύμα κορονοϊού, που ξεκίνησε από τη Γουχάν πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, η Κίνα μπόρεσε γρήγορα να θέσει υπό έλεγχο τον ιό με αυστηρά μέτρα. Από τότε όμως που  εντοπίστηκε και διαδόθηκε η παραλλαγή Όμικρον, στις αρχές Ιανουαρίου, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας φοβήθηκαν ότι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού θα μπορούσε να ωθήσει τα κινεζικά προστατευτικά μέτρα στα όριά τους.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος