Μεγάλο χτύπημα σε καρτέλ ναρκωτικών στα Βαλκάνια από την Europol

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Στην εξάρθρωση μεγάλου καρτέλ ναρκωτικών που δραστηριοποιούνταν σε χώρες των Βαλκανίων και κατέκλυζε την Ευρώπη με κοκαΐνη, προχώρησε, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Europol σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές οκτώ χωρών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν μεταξύ 61 υπόπτων, 23 άτομα, 13 στην Ισπανία και 10 στη Σλοβενία και να κατασχεθούν περίπου 3 τόνοι κοκαΐνης και μαριχουάνας.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2020 επιχειρησιακή ομάδα στην Europol, προκειμένου να συντονίσει μια κοινή στρατηγική για την εξάρθρωση ολόκληρου του δικτύου, στην οποία συμμετείχαν οι αρχές της Ισπανίας, Κροατίας, Σερβίας, Γερμανίας, Σλοβενίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κολομβίας, με επικεφαλής την Διεύθυνση Καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού Οργανωμένου Έγκληματoς της Europol.

Η εγκληματική οργάνωση είχε παρακλάδια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και απαρτιζόταν κυρίως από μέλη που προέρχονταν από τη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.

Η επιχείρηση ξεκίνησε, όταν Ισπανοί ερευνητές εντόπισαν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με άτομα που συμμετείχαν στο καρτέλ, το οποίο ετοίμαζε μια σημαντική εισαγωγή κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη την άνοιξη φέτος. Ακολούθησε παρακολούθηση καθώς τα μέλη της εγκληματικής ομάδας κινούνταν μεταξύ Ισπανίας και Νότιας Αμερικής για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της εισαγωγής κοκαΐνης, συνολικού βάρους άνω των 1,25 τόνων.

Η έρευνα συνεχίστηκε τον Μάρτιο, όταν οι ηγέτες αυτού του καρτέλ ταξίδεψαν στην Ισπανία για να προετοιμάσουν την άφιξη της αποστολής κοκαΐνης. Αυτά τα δύο άτομα, τα οποία θεωρήθηκαν ως στόχοι υψηλής αξίας από την Europol, απέφευγαν να πραγματοποιήσουν προσωπικές συναντήσεις προκειμένου να αποφύγουν πιθανή σύλληψη.

Σύμφωνα με την Europol, τα ξημερώματα της 10ης Μαρτίου 2021, αξιωματικοί της Ισπανικής Εθνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν ταυτόχρονες εφόδους στις πόλεις στην Ταραγκόνα, την Βαρκελώνη, την Γερόνα και την Βαλένσια, συλλαμβάνοντας καταρχήν δεκατρία άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δύο αρχηγών και ενός αστυνομικού που συνεργαζόταν με την εγκληματική οργάνωση. Οι Ισπανοί ερευνητές διέλυσαν επίσης τις εναλλακτικές ροές εσόδων του καρτέλ, όπως η παραγωγή και διακίνηση μαριχουάνας και η πώληση πολυτελών οχημάτων.

Ακολούθησαν και νέες αστυνομικές επιχειρήσεις τον Μάιο του 2021,  όπου 48 μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας κατηγορήθηκαν στη Σλοβενία ​​από την Εθνική Αστυνομία για συμμετοχή τους στη διανομή κοκαΐνης και μαριχουάνας σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά 10 από αυτούς τους υπόπτους  συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις δικαστικές αρχές.

Από την μεγάλη επιχείρηση της Europol κατασχέθηκαν συνολικά 2,6 τόνοι κοκαΐνης, 324 κιλά μαριχουάνας, 612.000 ευρώ σε μετρητά, 9 πολυτελή οχήματα και 5 μηχανές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος