Με γρήγορο τεστ οι άστεγοι
στις δομές φιλοξενίας

της Μάχης Νικολάρα

Ίσως και μέχρι την Παρασκευή προσδοκούν οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων να έχουν παραλάβει παρτίδα γρήγορων τεστ για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού. Η διερεύνηση για τον αν έχουν προσβληθεί από τον ιό τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για να φιλοξενηθούν οι άστεγοι συμπολίτες μας είτε στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας, είτε σε αυτές που θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας, οι δήμοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ενημέρωση και τη φροντίδα των πιο ευάλωτων πληθυσμών στις πόλεις τους. Οι Ρομά που διαβιούν σε πρόχειρους καταυλισμούς, οι άστεγοι που στοιχειώνουν ακόμη τη νέα, απόκοσμη ερημιά της πόλης -πολλοί από αυτούς τοξικοεξαρτημένοι-, είναι σήμερα πιο απροστάτευτοι από ποτέ. Είναι αυτοί που δεν έχουν την επιλογή της ατομικής ευθύνης – μιας έννοιας που έγινε ξαφνικά συνώνυμη με τη σωτηρία.

Στον Δήμο Αθηναίων γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και καταρτίζεται σχεδιασμός, ώστε οι απόκληροι της πόλης να μπουν στο κάδρο. Να προστατευτούν οι ίδιοι και να μην αποτελέσουν κίνδυνο για τους συνανθρώπους τους. Η νεότερη καταγραφή ανεβάζει τους άστεγους της Αθήνας στους 550. Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες.

Πόσοι θα στεγαστούν

Όπως μας λέει ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Γρηγόρης Λέων, «φιλοδοξούμε ότι το αργότερο σε δύο εβδομάδες θα έχουμε καταφέρει να στεγάσουμε το σύνολο των συνανθρώπων μας που στερούνται στέγης, σε συνθήκες αξιοπρεπείς και ασφαλείς».   

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις φιλοξενίας σχεδόν θα τριπλασιαστούν, αφού σήμερα οι δομές που λειτουργούν στεγάζουν περίπου 140 ανθρώπους. Ένα καινούργιο κτήριο είναι έτοιμο για αυτό τον σκοπό και υπάρχουν σκέψεις για λειτουργία ξεχωριστού χώρου για τους άστεγους χρήστες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουν οι νέες θέσεις όμως είναι να μπορέσουν να εξεταστούν οι ωφελούμενοι, ώστε όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από τον Covid-19 να απομονωθούν από τους μη νοσούντες, και βέβαια να λάβουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα ανάλογα με την κατάστασή τους.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραγγείλει ποσότητα γρήγορων τεστ σαν αυτά που χρησιμοποιεί ευρέως πλέον η Ισπανία και στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

«Όσοι έχουμε καταγράψει θα ειδοποιηθούν για τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν, είτε από τις ομάδες street work που εργάζονται στο πεδίο, είτε ακόμη και τηλεφωνικά, αφού κάποιοι έχουν κινητά τηλέφωνα ή έχουν δηλώσει άλλα πρόσωπα με τα οποία μπορούμε να επικοινωνούμε. Η διαδικασία θα απλοποιηθεί πάρα πολύ, ώστε πολύ σύντομα όλοι να έχουν ασφαλή στέγη και προστασία από την πανδημία», μας λέει ο κ. Λέων. 

Άστεγοι χρήστες

Υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την ειδική φροντίδα που χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν στέγη και ταυτόχρονα είναι τοξικοεξαρτημένοιΤα σενάρια για τη στέγασή τους είναι τουλάχιστον δύο και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Την υποστήριξη της φιλοξενίας τους σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού θα αναλάβουν ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Όσοι φιλοξενηθούν θα διασυνδεθούν άμεσα, κατά προτεραιότητα και εφόσον βεβαίως το επιθυμούν, με τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

Η Φωτεινή Λεομπίλλααντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, μάς εξηγεί: «Θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι σταθεροί κόμβοι υπηρεσιών μείωσης βλάβης· δύο του ΚΕΘΕΑ και ένας του ΟΚΑΝΑ. Μοιράζουν καθαρά σύνεργα χρήσης και μικρογεύματα. Το πιο σημαντικό, όμως, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι ότι οι κόμβοι αυτοί είναι κρίσιμα σημεία επαφής με πολύ ευάλωτους ανθρώπους, που χρειάζονται ενημέρωση και δικτύωση για την προστασία τους. Τη δική τους και των άλλων».

Τα συσσίτια

Με την ίδια ΠΝΠ σταματούν τα συσσίτια με τον τρόπο που γίνονταν μέχρι τώρα. Πλέον θα διανέμονται μια φορά την εβδομάδα, στα γνωστά σημεία, πακέτα στερεάς τροφής που δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Ο Δήμος αναλαμβάνει τη διανομή πακέτων φαγητού σε όλες τις δομές που φιλοξενούν άστεγους, όπως Το Σπίτι του Ηθοποιού ή τη δομή των Γιατρών του Κόσμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ