Λίγες δεκάδες τόνοι αχλαδιών καλλιεργούνται πλέον στο Πήλιο

Σε μερικές δεκάδες τόνων έχει περιοριστεί η παραγωγή αχλαδιών στην περιοχή Αγριάς, Λεχωνίων έως και την Μπούφα, όπου μέχρι το 1995 παράγονταν χιλιάδες τόνοι αχλαδιών τύπου «κρυστάλλια». Αυτό τόνισε στην εκπομπή «Με το βλέμμα στην πόλη» της ΕΡΤ Βόλου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, κ. Γιάννης Διανελλάκης, υπενθυμίζοντας πως για 50 περίπου χρόνια, η συγκομιδή αχλαδιών στην περιοχή αποτελούσε μια μεγάλη γιορτή και προσέλκυε εκατοντάδες εργάτες από ολόκληρη την Θεσσαλία και όχι μόνο.
Η κατακόρυφη πτώση που επήλθε από το 1995 και μετά οφείλεται, όπως είπε, στις αθρόες εισαγωγές αχλαδιών από Ισπανία, Χιλή και Αργεντινή, με αποτέλεσμα η Μαγνησία να απωλέσει την εγχώρια αγορά, καθώς τις ανάγκες ήρθαν να καλύψουν περιοχές όπως η Αγιά Λάρισας κ.α.
Σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη, στις καλές εποχές, μόνο η ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων, διακινούσε περισσότερους από 600 τόνους αχλαδιών. Αντίστοιχα σήμερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός – όπως μετονομάστηκε η Ένωση – δεν διακινεί ούτε κιλό, καθώς η μικρή πλέον παραγωγή, διακινείται είτε από κάποιους εμπόρους, είτε απευθείας από τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές.
Όπως τέλος, δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου, τις καλλιέργειες αχλαδιού στην περιοχή αυτή του Πηλίου, ήρθαν να αντικαταστήσουν νέες, όπως τα κυδώνια και τα santa-rosa, που καλλιεργούνται σε μικρότερες ωστόσο, εκτάσεις, καθώς στο μεταξύ, ο ήδη μικρός κλήρος της περιοχής, τεμαχίστηκε περαιτέρω.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος