Κινητοποίηση κρατών μελών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της συμμαχίας

Έντονη κινητοποίηση υπάρχει τα δυο τελευταία 24ωρα στα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ), τα οποία το ένα μετά το άλλο θέτουν στην διάθεση της Συμμαχίας, ενάερια, επίγεια και πλωτά μέσα καθώς και ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση των βόρειων και ανατολικών συνόρων των κρατών του ΝΑΤΟ.

Διάθεση F-16 από την Δανία

Η Δανία, ένα από ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να διαθέσει, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης που υπερψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο στην Κοπεγχάγη, υπερψήφισε αντίστοιχη πρόταση επίσης κυβέρνησης, έως και 20 μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να εξασφαλίσει τον εναέριο χώρο των κρατών επίσης συμμαχίας, ενώ στην δύναμη περιλαμβάνονται επίσης μια φρεγάτα, ένα ελικόπτερο, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος και στρατιωτικό προσωπικό.

Η Ιταλία υποστηρίζει το ΝΑΤΟ με 3.400 επιπλέον στρατιώτες

Αλλά και η Ιταλία σύμφωνα με δήλωση του Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, το ΝΑΤΟ μπορεί να υπολογίζει σε 3.400 επιπλέον στρατιώτες από την Ιταλία. Ο Ντράγκι είπε στο κοινοβούλιο επίσης Ρώμης ότι τα στρατεύματα θα πρέπει να βοηθήσουν την αμυντική συμμαχία να κρατήσει την κρίση υπό έλεγχο. Η Ιταλία βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη Γερμανία και τη Γαλλία στο θέμα των κυρώσεων. «Η προτεραιότητά επίσης σήμερα θα πρέπει να είναι να ενισχύσουμε την ασφάλεια επίσης ηπείρου επίσης και να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά επίσης και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Ντράγκι.

Η γερμανική πολεμική αεροπορία ανεφοδιάζει αεροσκάφη του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ και η Γερμανία συμμετέχει στον εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κατά μήκος των ανατολικών και νοτιοανατολικών συνόρων επίσης συμμαχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, δύο εναέρια δεξαμενόπλοια Α330 πετάνε από χθες πάνω από την Πολωνία για να προμηθεύουν εκεί συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη με καύσιμα καθώς το ΝΑΤΟ έχει επίσης ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στον εναέριο χώρο.

Παράλληλα το γερμανικό ναυτικό θα διαθέσει μια επιπλέον κορβέτα για να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ στο βορρά. Η κορβέτα Erfurt έχει προγραμματιστεί να φύγει από το λιμάνι του Βιλχελμχαφεν  αύριο το πρωί, για να ενταχθεί στη ναυτική ένωση Standing Nato Maritime Group 1, η οποία είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την προστασία σημαντικών θαλάσσιων οδών στον Βόρειο Ατλαντικό και στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα .

Η Πολωνία θέλει να κλείσει τον εναέριο χώρο για ρωσικά αεροπλάνα

Όσον αφορά την κίνηση των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πολωνικός εναέριος χώρος θα κλείσει για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και έχει ζητήσει την προετοιμασία αντίστοιχου ψηφίσματος από το Πολωνικό Υπουργικό Συμβούλιο.

Χθες, η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο για τη ρωσική κρατική αεροπορική εταιρεία Aeroflot, με αποτέλεσμα η Ρωσία να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα βρετανικά αεροπλάνα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος