Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τα 6,1 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου – Καμία σύνδεση με τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Τουρκία

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κάσου. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα Νότια της Κάσου και είχε εστιακό βάθος 64,4 χλμ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη και στη Ρόδο ενώ εκδόθηκε προληπτικά προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι είναι ένας σεισμός που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα. Μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο κ. Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι στα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και την Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας, όπως είπε.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ούτε με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. «Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο, είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας» τόνισε.

Παράλληλα, μιλώντας στις “Συνδέσεις” ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, όμως δεν μπορεί κανείς να το ξέρει από την αρχή. “Ουσιαστικά δεν έχουμε την θραύση του πυθμένα, δεν φθάνει στον πυθμένα η διάρρηξη, συνεπώς δεν έχουμε τσουνάμι. Όμως τσουνάμι μπορεί να δημιουργηθεί απο κατολισθήσεις υποθαλάσσιες, οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν μέσα στη θάλασσα και γι αυτό καλό είναι να στέλνεται το σήμα, έστω και αν δεν υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να δούμε ένα τέτοιο τσουνάμι. Πάντως, σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μίλησα και με τους δημάρχους των περιοχών και αυτοί μου είπαν ότι τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν πτώσεις” σημείωσε.

Σύμφωνα τον Δήμαρχο Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιπτώσεις από την ισχυρή σεισμική δόνηση, το ίδιο και στην Κάρπαθο.

Ο σεισμός είναι συνδεμένος με το φαινόμενο της υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας. Αυτό που μπορούμε να αναμένουμε είναι πολύ μικρή μετασεισμική ακολουθία. Συνήθως, δεν έχουνε ακολουθίες αυτοί οι σεισμοί, σε αυτά τα βάθη” τόνισε από πλευράς του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, προσθέτοντας και εκείνος ότι σε καμία περίπτωση η δόνηση αυτή δεν έχει σχέση με τον σεισμό της Τουρκίας ή της Σαντορίνης.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Ηράκλειο, Γιώργος Παπαδάκης η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Ανατολική Κρήτη όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Παρά την σχετικά μεγάλη απόσταση του Ηρακλείου από το επίκεντρο, ο σεισμός έδωσε την εντύπωση τριών αυξομοιουμενων “κυμάτων” και αίσθηση διάρκειας τουλάχιστον 15 δευτερολέπτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος