Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, παρόλο που υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου Ιράν-Ισραήλ, κατά τον οποίο η Ουάσινγκτον βομβάρδισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Πρόσθεσε στο Fox News: «Είναι σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τον εμπλουτισμό επειδή είναι ένα επίτευγμα των επιστημόνων μας. Τώρα, το πιο σημαντικό, είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας».
Ο Αρακτσί δήλωσε ότι η ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ ήταν σοβαρή και αξιολογείται εκτενώς. Εξήγησε: «Οι εγκαταστάσεις μας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αξιολογεί την έκταση της ζημιάς». Αλλά από όσο γνωρίζω, υπέστη σοβαρές ζημιές.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Τεχεράνη είχε σώσει εμπλουτισμένο ουράνιο από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, ο Ιρανός υπουργός είπε: «Δεν έχω λεπτομερείς πληροφορίες» σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά είπε ότι η Ιρανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εργάζεται «για να αξιολογήσει ακριβώς τι συνέβη με τα πυρηνικά μας υλικά και τα εμπλουτισμένα μας υλικά».
Σε σχετικό πλαίσιο, ο Αρακτσί επιβεβαίωσε ότι «η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, αλλά όχι απευθείας προς το παρόν».
Πριν από τον πόλεμο, η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον πραγματοποίησαν πέντε γύρους πυρηνικών συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Ομάν, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το όριο που επιτρέπεται στο Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι το Ιράν ήταν κοντά στον εμπλουτισμό σε επίπεδα που θα του επέτρεπαν να παράγει γρήγορα πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού του προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.
Στις 13 Ιουνίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στο Ιράν, πυροδοτώντας έναν 12ήμερο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Στις 22 Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στον πόλεμο. Βομβαρδίζοντας την υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, νότια της Τεχεράνης, και δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν και το Νατάνζ (κεντρικό Ιράν). Η ακριβής έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ σε αυτές τις τρεις τοποθεσίες δεν είναι ακόμη γνωστή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το Σάββατο ότι οι αμερικανικές επιδρομές «κατέστρεψαν ολοσχερώς» τις τρεις στοχευμένες τοποθεσίες και απείλησε να βομβαρδίσει ξανά το Ιράν εάν επαναλάβει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του.
Υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν σχετικά με το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου. Ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να εμπλουτίσει, η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί αυτό «κόκκινη γραμμή».
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν είναι το μόνο μη πυρηνικό κράτος στον κόσμο που εμπλουτίζει ουράνιο στο 60%, το οποίο είναι ελαφρώς κάτω από το 90% που απαιτείται για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ το όριο εμπλουτισμού 3,67% που ορίζεται από την πυρηνική συμφωνία.
Το Ιράν έχει επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό και το εύρος των πυρηνικών του δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια, σε απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 από την πυρηνική συμφωνία του 2015 που υποτίθεται ότι θα περιόριζε το πρόγραμμά του και θα διασφάλιζε τον ειρηνικό του χαρακτήρα σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ υποψιάζονται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει μια πυρηνική βόμβα, μια κατηγορία που το Ιράν αρνείται, επικαλούμενο το δικαίωμά του να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή: alarabiya
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος