Το σιιτικό Ισλάμ μπορεί να είναι η επίσημη θρησκεία στο Ιράν, αλλά όταν μπαίνεις στον ολοκαίνουργιο σταθμό του μετρό Maryam Moghaddas στην Τεχεράνη, θα μπορούσε να σε συγχωρέσει κανείς αν ένιωθες ότι μπαίνεις σε μια χριστιανική εκκλησία.
Maryam Moghaddas στα περσικά σημαίνει «Αγία Μαρία». Και η θολωτή και τοξωτή αίθουσα του σταθμού, με έναν θόλο διακοσμημένο με περσικά μοτίβα, διαθέτει θρησκευτικές τοιχογραφίες και έργα τέχνης που τιμούν την Παναγία του Χριστιανισμού, τη μητέρα του Χριστού.
Η Μαρία είναι μια σεβαστή μορφή στο Ισλάμ. Και στο Maryam Moghaddas απεικονίζεται σε προσευχή με τα μάτια κλειστά, με ένα λευκό περιστέρι να αιωρείται ακριβώς πάνω από το κεφάλι της.
Ένα άλλο έργο τέχνης, κατά μήκος της πλατφόρμας, απεικονίζει τον γιο της, τον Ιησού Χριστό, ο οποίος φαίνεται να παρακολουθεί τους επιβάτες καθώς περιμένουν το τρένο τους.
A #Teheran è stata inaugurata ufficialmente la nuova stazione della metropolitana "Santa Vergine Maria" (Hazrat Maryam Moghaddas), situata sulla linea 6 della metropolitana. pic.twitter.com/yQkcjfygkG
— askanews (@askanews_ita) October 18, 2025
Η Παναγία χαίρει καθολικού σεβασμού στο Ιράν και θεωρείται μια μορφή ικανή να προάγει τους δεσμούς μεταξύ των πιστών οποιασδήποτε θρησκείας.
Το «Μαριάμ» είναι επίσης ένα από τα πιο συνηθισμένα γυναικεία ονόματα στη χώρα.
«Κάθε στοιχείο που βλέπετε σε αυτόν τον σταθμό σχεδιάστηκε έτσι ώστε όταν κάποιος περνά από εδώ, να καταλαβαίνει ότι ο στόχος μας ήταν να σεβαστούμε τις άλλες θρησκείες, και ιδίως τον Χριστιανισμό», δήλωσε στο AFP η Τίνα Ταρίγκ Μεχρ, η καλλιτέχνιδα πίσω από τα έργα.
«Αυτό το πουλί (το λευκό περιστέρι) είναι σύμβολο του Αγίου Πνεύματος. Η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης και φιλίας», είπε κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης που οργανώθηκε για τον Τύπο το Σάββατο, πριν από την επικείμενη δημόσια έναρξη λειτουργίας του σταθμού.
Γυναίκα και αγνότητα
Στο Ιράν, μια τεράστια πολυπολιτισμική χώρα, η σιιτική ισλαμική θρησκεία είναι η επίσημη κρατική θρησκεία. Ωστόσο, το Σύνταγμα αναγνωρίζει τη σουνιτική ισλαμική θρησκεία, τον ζωροαστρισμό, τον ιουδαϊσμό και τον χριστιανισμό ως μειονοτικές θρησκείες, καθεμία από τις οποίες έχει τους δικούς της εκπροσώπους στο ιρανικό κοινοβούλιο.
Ο Χριστιανισμός ήταν παρών σε αυτό το μέρος του κόσμου πολύ πριν από την άνοδο του Ισλάμ κατά την αραβική κατάκτηση της Περσίας τον 7ο αιώνα μ.Χ.
«Αυτός ο σταθμός θυμίζει τη θεϊκή γυναίκα που αφύπνισε τον κόσμο με την αγνότητά της και με το ότι ανέθρεψε έναν μεγάλο προφήτη», δήλωσε ο δήμαρχος της Τεχεράνης, Αλιρέζα Ζακάνη, στο X.
Πρόσθεσε ότι το κτίριο σχεδιάστηκε για να «αναδείξει τη συνύπαρξη των θεϊκών θρησκειών στην Τεχεράνη».
Ο επίσημος αριθμός των χριστιανών που ζουν στο Ιράν είναι άγνωστος, αλλά διάφορες πηγές τον εκτιμούν μεταξύ 130.000 και ενός εκατομμυρίου.
Στην Τεχεράνη, μια μητρόπολη με περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Σάρκη της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας είναι ένα από τα πιο ορατά σύμβολα της. Βρίσκεται κοντά στον νέο σταθμό, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια.
Η πρώτη γραμμή μετρό στο Ιράν άνοιξε στην Τεχεράνη το 1999 και σήμερα η ιρανική πρωτεύουσα διαθέτει περίπου 160 σταθμούς σε λειτουργία.
Αρκετοί από αυτούς είναι γνωστοί για την καλλιτεχνική τους φινέτσα, ένα έξυπνο μείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής και παραδοσιακών περσικών στοιχείων.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος