Φήμες, παραπλανητικές καταγγελίες και ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την ψηφοφορία κατακλύζουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με πρωτοφανή ρυθμό πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, προειδοποιούν οι ειδικοί. Όπως αναφέρει το BBC, μεμονωμένοι χρήστες και ανεξάρτητες ομάδες- ορισμένες εκ των οποίων συνδέονται με τους Ρεπουμπλικάνους-συλλέγουν και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με υποτιθέμενες εκλογικές παρατυπίες. Ένας μικρός αριθμός αναρτήσεων προέρχεται επίσης από το Δημοκρατικό κόμμα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης ισχυριστεί ότι ξένοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, διαδίδουν ψεύτικα βίντεο για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία.
Η παραπληροφόρηση που διαδίδεται στο Διαδίκτυο αποτελεί πρόκληση για τους εκλογικούς αξιωματούχους που πρέπει να καταρρίψουν τις φήμες και να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους τους, ενώ προετοιμάζονται για την ημέρα των εκλογών, αύριο Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Πολλές αναρτήσεις που αναφέρονται σε εκλογικές παρατυπίες υποστηρίζουν τον ψευδή ισχυρισμό του στρατοπέδου του Τραμπ ότι ο πρώην πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές του 2020 και ότι ενδεχομένως θα τις ξαναχάσει στις 5 Νοεμβρίου. Όταν ρωτήθηκε αν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο, ότι θα το έκανε εάν ήταν «δίκαιες, νόμιμες και καλές εκλογές».
Η πλειοψηφία των Αμερικανών – το 70% – αναμένει ότι ο Τραμπ θα απορρίψει το αποτέλεσμα εάν χάσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN/SSRS που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, ο Τραμπ έχει ήδη ισχυριστεί ότι έχει διαπραχθεί εκτεταμένη απάτη σε μια σημαντική για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτεία.
«Η Πενσυλβάνια πραγματοποιεί νοθεία σε κλίμακα που σπάνια έχουμε δει στο παρελθόν», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. «ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ. Οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να δράσουν ΤΩΡΑ!» ανέφερε.
Κατακλυσμός παραπλανητικού περιεχομένου
Το BBC είδε εκατοντάδες αναρτήσεις που αναφέρονταν σε εκλογική νοθεία στο διαδίκτυο, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και σε φόρουμ. Ορισμένες από αυτές τις αναρτήσεις έχουν προβληθεί εκατομμύρια φορές η καθεμία. Ορισμένες από αυτές τις αναρτήσεις αναφέρουν ότι μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τα άτομα που δεν έχουν αμερικανική υπηκοότητα, έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα μηχανήματα ψηφοφορίας και έσπειραν δυσπιστία σχετικά με τη διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η έκρηξη παραπληροφόρησης λίγο πριν από την ημέρα των εκλογών θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα αποτελέσματα – ή να οδηγήσει σε βία μετά τις εκλογές. Αυτό έχει ξανασυμβεί. Τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ οι ψήφοι ήταν ακόμη καταμετρημένες, ο τότε πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έγινε εκλογική απάτη και ότι αυτός ήταν ο πραγματικός νικητής των εκλογών. Το «Σταματήστε την κλοπή (της νίκης)» έγινε σύνθημα του κινήματος των υποστηρικτών του για την ανατροπή των αποτελεσμάτων. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα chatrooms και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ ισχυρίστηκαν εκτεταμένη απάτη των ψηφοφόρων, με αποκορύφωμα την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Ενώ οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την ψηφοφορία αυξήθηκαν μετά τις εκλογές του 2020, ομάδες που παρακολουθούν αυτού του είδους τις δραστηριότητες λένε ότι φέτος ξεκίνησαν πολύ πριν από την ημέρα των εκλογών. Η Γουέντι Βία, ιδρύτρια του Global Project Against Hate and Extremism (GPAHE), δήλωσε ότι ορισμένοι ακροδεξιοί ακτιβιστές «προετοιμάζοντα με τρόπο που δεν έγινε το 2020».
«Δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε τον ρόλο των θεωριών συνωμοσίας σε όλα αυτά», τόνισε.
Οι ειδικοί λένε ότι μεμονωμένα περιστατικά και διοικητικά λάθη συμβαίνουν πάντα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίες διεξάγονται και στις 50 πολιτείες. Ωστόσο, τα πραγματικά περιστατικά κοινοποιούνται τώρα στο διαδίκτυο με πρωτοφανή ρυθμό και χρησιμοποιούνται, παράλληλα με ψευδείς ειδήσεις, ως απόδειξη εκτεταμένης εκλογικής νοθείας. Το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, λένε οι ειδικοί.
Ομάδες πίσω από την παραπληροφόρηση
Οι ισχυρισμοί περί εκλογικής νοθείας που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζονται από ένα δίκτυο ομάδων οι οποίες συγκεντρώνουν σχετικές καταγγελίες. Ομάδες όπως η True The Vote με έδρα το Τέξας, που ιδρύθηκε το 2009, βρίσκονται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή της αμφισβήτησης της ασφάλειας των εκλογών. Η συγκεκριμένη ομάδα ανέπτυξε μια εφαρμογή που ονομάζεται VoteAlert, στην οποία οι χρήστες της αναρτούν παραδείγματα υποτιθέμενων εκλογικών παρατυπιών.
Άλλες ομάδες ζητούν από τους υποστηρικτές τους να αναφέρουν υποτιθέμενες παρατυπίες. Η επιτροπή πολιτικής δράσης για την Αμερική του Ίλον Μασκ δημιούργησε μια κοινότητα στο X (πρώην Twitter), η οποία διαδίδει φήμες και ισχυρισμούς σχετικά με την ψηφοφορία. Μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί 50.000 χρήστες οι οποίοι ανεβάζουν συνέχεια σχετικές αναρτήσεις. Μια άλλη ομάδα, η Election Integrity Network που ίδρυσε ένας πρώην δικηγόρος του Τραμπ, αμφισβητεί τις εγγραφές ψηφοφόρων και στρατολογεί παρατηρητές δημοσκοπήσεων – κομματικούς παρατηρητές που παρευρίσκονται στα εκλογικά κέντρα.
Ο όγκος των αναρτήσεων σε αυτές τις πλατφόρμες – μαζί με την ασάφεια ορισμένων από τους ισχυρισμούς οι οποίοι συχνά προέρχονται από ανώνυμες πηγές – καθιστά σχεδόν αδύνατη την επαλήθευσή τους. Οι ομάδες και το στρατόπεδο του Τραμπ λένε ότι αυτές οι προσπάθειες αποσκοπούν αποκλειστικά στη διασφάλιση της ακεραιότητας της ψηφοφορίας.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παραπληροφόρηση θα συνεχίσει να διαδίδεται και ότι τα αποτελέσματα θα είναι απρόβλεπτα.
ΠΗΓΗ: BBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος