Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατέληξαν σε ένα πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας, τερματίζοντας μια πολύμηνη αντιπαράθεση μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομικών εταίρων παγκοσμίως.
Ύστερα από διαπραγματεύσεις κρίσιμης σημασίας μεταξύ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε επιβολή δασμού 15% από τις ΗΠΑ σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Ο συγκεκριμένος δασμός είναι στο μισό του ποσοστού 30% που είχε απειλήσει να εφαρμόσει ο Τραμπ από την Παρασκευή. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει τις αγορές της σε Αμερικανούς εξαγωγείς, με μηδενικούς δασμούς για ορισμένα προϊόντα.
Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα φέρει σταθερότητα και για τις δύο συμμάχους, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως εργαλείο πίεσης προς βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, με στόχο την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας και τη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.
Εκτός από την ΕΕ, έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες δασμών με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, αν και δεν έχει πετύχει τον στόχο του για «90 συμφωνίες σε 90 ημέρες».
Ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπενζαμέν Χαντάντ σχολίασε τη συμφωνία νωρίς τη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας κάποια θετικά στοιχεία —όπως εξαιρέσεις για βασικούς γαλλικούς επιχειρηματικούς τομείς όπως τα οινοπνευματώδη ποτά— αλλά τη χαρακτήρισε άνιση.
«Η εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρει προσωρινή σταθερότητα στους οικονομικούς παράγοντες που απειλούνται από την κλιμάκωση των αμερικανικών δασμών, αλλά είναι άνιση», έγραψε ο Χαντάντ στην πλατφόρμα X.
Η συμφωνία της Κυριακής ανακοινώθηκε έπειτα από ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ στο Τέρνμπερι, στο Νότιο Άιρσαϊρ της Σκωτίας.
Ο Τραμπ — ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στη Σκωτία — δήλωσε μετά τη σύντομη συνάντησή τους: «Καταλήξαμε σε συμφωνία. Είναι μια καλή συμφωνία για όλους.»
«Θα μας φέρει πιο κοντά», πρόσθεσε.
Η φον ντερ Λάιεν επίσης χαιρέτισε τη συμφωνία ως μια «τεράστια συμφωνία», μετά από «σκληρές διαπραγματεύσεις».
«Σήμερα, με αυτή τη συμφωνία, δημιουργούμε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις μας. Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, αυτό είναι απαραίτητο για να μπορούν οι εταιρείες μας να σχεδιάζουν και να επενδύουν», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση. «Εξασφαλίζουμε άμεση ανακούφιση από τους δασμούς.»
Επενδύσεις και μειώσεις δασμών με στόχο τη σταθερότητα
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια (446 δισεκατομμύρια λίρες), συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού, και θα ξοδέψει 750 δισεκατομμύρια δολάρια στην ενέργεια.Οι δασμοί στα αυτοκίνητα θα μειωθούν επίσης σε 15%, από το υφιστάμενο 25%.
Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι αυτές οι επενδύσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σε αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πυρηνικά καύσιμα θα βοηθήσουν στη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
Ορισμένα προϊόντα δεν θα επιβαρύνονται με δασμούς, όπως αεροσκάφη και εξαρτήματα αεροπλάνων, ορισμένες χημικές ουσίες και κάποια γεωργικά προϊόντα. Αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα ξεχωριστή συμφωνία για τους ημιαγωγούς.
Ωστόσο, ο δασμός 50% που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο σε χάλυβα και αλουμίνιο θα παραμείνει, σύμφωνα με τον Τραμπ.
«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο Τραμπ για τη δέσμευση και την ηγεσία του που οδήγησαν σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα», είπε η φον ντερ Λάιεν.
«Είναι σκληρός διαπραγματευτής, αλλά και διαπραγματευτής που καταλήγει σε συμφωνίες.»
Και οι δύο πλευρές μπορούν να παρουσιάσουν αυτή τη συμφωνία ως μια νίκη.
Για την ΕΕ, οι δασμοί θα μπορούσαν να ήταν χειρότεροι: δεν είναι τόσο καλό όσο το ποσοστό δασμού 10% που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι ίδιο με το 15% που διαπραγματεύτηκε η Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα.
Για τις ΗΠΑ, αυτό ισοδυναμεί με αναμενόμενο έσοδο περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων από δασμούς στα κρατικά ταμεία — με βάση τα στοιχεία εμπορίου της προηγούμενης χρονιάς — και επιπλέον, εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που τώρα πρόκειται να εισρεύσουν στη χώρα.
Ένα είναι σαφές: ο Τραμπ πανηγυρίζει μετά την επίτευξη της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας στην ιστορία.
Ενώ υπάρχουν πολλά οφέλη για τις ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, είναι λιγότερο σαφές τι κερδίζει η ΕΕ.
Ήταν χαρακτηριστικό ότι η φον ντερ Λάιεν μίλησε για «επαναζύγισμα» της εμπορικής σχέσης.
Προηγουμένως, η ΕΕ υποστήριζε ότι η σχέση δεν είναι ανισόρροπη, καθώς η ΕΕ αγοράζει πολύ περισσότερες υπηρεσίες από την Αμερική παρά πουλάει σε αυτήν.
Φάνηκε ότι η φον ντερ Λάιεν μιλούσε τη γλώσσα του Τραμπ για να κλείσει τη συμφωνία.
Διαφωνίες και προκλήσεις στη διαπραγμάτευση
Ο Τραμπ συχνά παραπονιέται για το τεράστιο έλλειμμα στο εμπόριο εμπορευμάτων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Πέρυσι, οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα από την Ευρώπη αξίας σχεδόν 606 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πούλησαν εμπορεύματα αξίας περίπου 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Ευρωπαίους αγοραστές. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εμπορικό έλλειμμα 236 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ο Τραμπ θεωρεί ένδειξη αδικίας εκ μέρους της Ευρώπης.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών, όπως χρηματοοικονομικές συμβουλές, τουρισμό και εκπαίδευση, φέρνοντας τη συνολική εμπορική σχέση πολύ πιο κοντά στην ισορροπία. Λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες που διακινούνται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι λιγότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν αμελητέο.
Η μείωση του δασμού στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων αποτέλεσε ένα από τα βασικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα για τη Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ είπε ότι η ΕΕ θα άρει τα εμπόδια για τις αμερικανικές εταιρείες και υπέδειξε ότι οι Ευρωπαίοι θα απολαύσουν τα αμερικανικά SUV και τα pickup. Οι αναλυτές, όμως, επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από τους δασμούς και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, είναι απίθανο οι ΗΠΑ να βρουν μεγάλη αγορά για τα οχήματά τους σε μια ήπειρο με στενούς δρόμους και μικρό ενδιαφέρον για μεγάλα αμερικανικά αυτοκίνητα.
Η ηγέτης της ΕΕ δήλωσε ότι η συμφωνία «παρέχει ένα πλαίσιο από το οποίο θα μειώσουμε περαιτέρω τους δασμούς σε περισσότερα προϊόντα» και επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν περαιτέρω συνομιλίες με τις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.
Με πληροφορίες από BBC, The Washington Post
Σχετική είδηση: Γερμανία: Ικανοποίηση Μερτς για τη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για τους δασμούς
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος