Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ολοκλήρωσαν σχεδόν το ήμισυ της κατασκευής ενός νέου αγωγού πετρελαίου που θα επιτρέπει στις εξαγωγές πετρελαίου να παρακάμπτουν τα Στενά του Ορμούζ, εν μέσω αποκλεισμού που επιβλήθηκε από το Ιράν και παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το CNBC.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Σουλτάν Αχμέτ Αλ Τζάμπερ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company) που είναι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Ο νέος αγωγός θα διπλασιάσει την εξαγωγική ικανότητα της ADNOC μέσω του λιμανιού της Φουτζέιρα, που βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν, έξω από τα Στενά του Ορμούζ.
Το έργο επιταχύνθηκε μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με το Ιράν και ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027.
«Αυτή τη στιγμή, μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ενέργειας ρέει μέσα από πολύ λίγα ευάλωτα σημεία», δήλωσε ο Αλ Τζάμπερ.
Το Ιράν μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ από τον Μάρτιο, επηρεάζοντας τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα αραβικά κράτη του Κόλπου.
Τα ΗΑΕ κατάφεραν να ανακατευθύνουν μέρος των εξαγωγών τους μέσω ενός υπάρχοντος αγωγού προς τη Φουτζέιρα, με μέγιστη χωρητικότητα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Σύμφωνα με την ADNOC, ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ προκάλεσε τη «χειρότερη ενεργειακή αναστάτωση στην ιστορία».
Ο Al Jaber δήλωσε ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου έχουν ήδη χαθεί λόγω του κλεισίματος των Στενών και ότι σχεδόν 100 εκατομμύρια περισσότερα βαρέλια εξαφανίζονται κάθε εβδομάδα που συνεχίζεται ο αποκλεισμός.
Ακόμα κι αν ο πόλεμος τελείωνε άμεσα, θα χρειάζονταν τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να επιστρέψουν οι ροές πετρελαίου στο 80% των κανονικών επιπέδων και η πλήρης ομαλοποίηση δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν από το 2027, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ADNOC.
«Δεν πρόκειται μόνο για οικονομικό πρόβλημα. Δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο όταν μια μόνο χώρα μπορεί να κρατήσει όμηρο την πιο σημαντική ενεργειακή οδό στον κόσμο», είπε.
Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε μετά από αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρισ Ράιτ , δήλωσε πρόσφατα ότι η στρατηγική σημασία των Στενών του Ορμούζ θα μειωνόταν μετά τον πόλεμο, καθώς τα κράτη του Κόλπου αναπτύσσουν νέους εναλλακτικούς αγωγούς.
«Αυτό είναι ένα χαρτί που το Ιράν μπορεί να παίξει μόνο μία φορά. Θα υπάρχουν και άλλες διαδρομές για εξαγωγές ενέργειας από τον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο Ράιτ.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: news.ro,CNBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος