Σύνταξη: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
Οι τελευταίες κινήσεις και θέσεις της διοίκησης Τραμπ και των θεσμών της ΕΕ γύρω από το ζήτημα των δασμών για την επίτευξη μιας λύσης -που ήδη δέχεται πολλές κριτικές ειδικά στην Ευρώπη- αλλά και η μορφή της παγκοσμιοποίησης που δεν θα είναι ξανά ποτέ η ίδια, καθώς ναι μεν θα συνεχιστεί αλλά με νέους όρους, αποτελεί το θέμα που εξετάζεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές, 12.00-13.00).
Με καλεσμένο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πρώην πολιτικό και καθηγητή εδώ και χρόνια στη Σχολή Διεθνούς Οικονομικής Διακυβέρνησης στο “Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας”, συζητείται αφενός, ο αντίκτυπος που θα έχουν οι σχετικές αποφάσεις με τους δασμούς για την ευρωπαϊκή και αμερικανική οικονομία.
Αφετέρου, με τον ίδιο, που είναι συν-συγγραφέας μαζί με τον γνωστό Γάλλο οικονομολόγο Ζαν Πιζανί Φερί του έργου «Οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού – Παγκόσμια διακυβέρνηση για έναν νέο κόσμο», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα σε διάφορες γλώσσες (στα ελληνικά από της Εκδόσεις Παπαδόπουλος), συζητητείται αν είναι σωστή η παραδοχή πως, σε κάθε περίπτωση, η εποχή της παγκόσμιας συναίνεσης έχει τελειώσει –κι αυτό πριν την εποχή Τραμπ -και ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη μορφή παγκοσμιοποίησης της δεκαετίας του ΄90.
Ο κ, Παπακωνσταντίνου ερωτάται, επίσης, για τις ιδέες που παρουσιάζονται στο εν λόγω βιβλίο του, σύμφωνα με τις οποίες η ανάγκη για συνεργασία σε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι επιτακτική όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες (με κορυφαία παραδείγματα την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και την προετοιμασία για μια νέα Πανδημία που είναι πολύ πιθανό να συμβεί), τη στιγμή κατά την οποία διαπιστώνεται ότι τα γεωπολιτικά εμπόδια δεν ήταν ποτέ πιο πολλά εδώ και χρόνια.
Τέλος, με τον κ. Παπακωνσταντίνου γίνεται μια θεώρηση της κατάστασης και του ρόλου της Ευρώπης μέσα σε τέτοιες τις συνθήκες. Η ΕΕ έχει -θεωρητικά- τη μοναδική ευκαιρία, αλλά και ευθύνη, να διαμορφώσει αυτή μια νέα διεθνή ατζέντα.
Ωστόσο, μετά τις κατά βάση πετυχημένες αποφάσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εν συνεχεία την διαχείριση της πανδημίας, και μετά την καινοτομική απόφαση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ορισμένες κινήσεις της την τελευταία 4ετία δείχνουν να μένουν μετέωρες ή και να οπισθοδρομούν, αντί να κάνουν τα πράγματα να προχωρούν.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος