Τη βραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ 15 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2011, “Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου” (The Story of Film: An Odyssey) προβάλλει η ΕΡΤ2 το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στις 20:00. Η επική αυτή σειρά ντοκιμαντέρ καταγράφει ολόκληρη την ιστορία του παγκόσμιου Κινηματογράφου. Με γυρίσματα στις έξι ηπείρους που διήρκησαν πέντε χρόνια καλύπτει 12 δεκαετίες και χιλιάδες ταινίες.
Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του ιστορικού Κινηματογράφου Μαρκ Κάζινς, η σειρά ερευνά την ιστορία της κινηματογραφικής καινοτομίας, αλλά και πώς οι κινηματογραφιστές επηρεάστηκαν τόσο από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής τους όσο και μεταξύ τους.
Εκτείνεται από τα πρώτα βήματα του βωβού κινηματογράφου, την ανάδυση του Χόλιγουντ και του σταρ σίστεμ μέχρι την καλλιτεχνική εξέλιξη του κινηματογράφου στη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία και τις ΗΠΑ.
Είναι μια συναρπαστική ξενάγηση παγκοσμίως στις μεγαλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, με συνεντεύξεις θρυλικών σκηνοθετών και ηθοποιών, όπως ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, η Τζέιν Κάμπιον, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Λαρς φον Τρίερ, ο Στάνλεϊ Ντόνεν, η Κλαούντια Καρντινάλε κ.ά.
Η σειρά έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2011 και συμμετείχε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι (2011) και του Ρίο (2011), καθώς και στην Μπερλινάλε 2012. Επίσης, είχε παρουσιαστεί το Φεβρουάριο του 2012 και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Βραβεία
- Βραβείο Πίμποντι 2013. Πρόκειται για παγκόσμιο βραβείο, που απονέμεται για την άριστη δουλειά στο Ραδιόφωνο και στην Τηλεόραση.
- Βραβείο Κιούμπρικ στο Traverse City Film Festival.
Σκηνοθεσία: Μαρκ Κάζινς
Επεισόδιο 11ο: “Η άφιξη των πολυσινεμά και των ασιατικών mainstream” (The arrival of multiplexes and Asian mainstream). Στο επεισόδιο αυτό εξηγείται η καινοτομία των ταινιών “Star Wars” (“Ο πόλεμος των άστρων”), “Jaws” (“Τα σαγόνια του καρχαρία”) και “The Exorcist” (“Ο εξορκιστής”) και πώς οδήγησαν στη δημιουργία των πολυσινεμά, στη δεκαετία του 1970. Στη συνεχεία, ταξιδεύουμε στην Ινδία, όπου ο Αμιτάμπ Μπαχτσάν, διάσημος παγκοσμίως αστέρας του ινδικού κινηματογράφου, παρουσιάζει τα νέα πράγματα που είχε κάνει επίσης το Μπόλιγουντ την ίδια δεκαετία. Τέλος, ο μεγάλος δάσκαλος του είδους Γιουέν Γου Πινγκ, μιλάει αποκλειστικά για τις ταινίες πολεμικών τεχνών και για τις χορογραφημένες σκηνές στην ταινία του “The Matrix”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος