Η κλιματική κρίση συνδέεται με την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στη νότια Ασία, διαπιστώνει νέα μελέτη

Η άνοδος της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου συνδέεται με αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά περισσότερο από 6%, λένε οι επιστήμονες της μελέτης.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πολλές από αυτές, εξαρτώνται από τους συντρόφους τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο οικονομικής, σωματικής και ψυχολογικής βίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Κάθε 11 λεπτά, μια γυναίκα δολοφονείται από τον σύντροφό της ή από μέλος της οικογένειάς της.

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με σημαντική αύξηση της σωματικής και σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο «JAMA Psychiatry» διαπίστωσε ότι η αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, συνδέεται με αύξηση άνω του 6,3% των περιστατικών σωματικής και σεξουαλικής ενδοοικογενειακής βίας σε τρεις χώρες της Νότιας Ασίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 194.871 κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών από την Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ από το 2010 έως το 2018. Στη μελέτη καταγράφηκαν οι τραυματικές εμπειρίες τους από τη συναισθηματική, σωματική και σεξουαλική βία. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στις χώρες αυτές κατά την ίδια περίοδο. Η Ινδία, η οποία έχει τα υψηλότερα αναφερόμενα ποσοστά βίας μεταξύ των τριών χωρών, είχε επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση περιστατικών κακοποίησης. Συγκεκριμένα, η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου αύξησε τη σωματική βία κατά 8% και τη σεξουαλική βία κατά 7,3%.

Χώρες σε όλο τον κόσμο βιώνουν ήδη ακραίες θερμοκρασίες και καύσωνες. Αυτόν τον μήνα, η Ινδία κατέγραψε θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου καθώς και δεκάδες θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που έπληξαν την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο και την Αλγερία τον Απρίλιο, θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» να συμβούν χωρίς την κλιματική αλλαγή,

Η Μισέλ Μπελ, καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές πιθανές οδοί, τόσο φυσιολογικές όσο και κοινωνιολογικές, μέσω των οποίων η υψηλότερη θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο βίας».

Η ακραία ζέστη καταστρέφει καλλιέργειες, επηρεάζει υποδομές, απειλεί τις οικονομίες και εγκλωβίζει τους ανθρώπους στο σπίτι. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν δυνητικά να οξύνουν τις εντάσεις και να αυξήσουν τα ποσοστά βίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν και υπήρξε αύξηση της βίας λόγω καύσωνα σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν κυρίως στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Η Ινδή ακτιβίστρια Σουνίτι Γκάργκι δήλωσε στον Guardian ότι οι παραπάνω παράγοντες προκαλούν τεράστιο οικονομικό άγχος στις οικογένειες. Αν για παράδειγμα ένας «άνδρας δεν μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να μεταναστεύσει σε άλλη πολιτεία για να βρει δουλειά, τότε η σύζυγός του γίνεται αποδέκτης του θυμού του», είπε η ακτιβίστρια.

Μια γυναίκα που μίλησε στην Γκάργκι, είπε ότι όταν ο σύζυγός της δεν μπορεί να εργαστεί στα χωράφια εξαιτίας του καύσωνα, χάνουν τη μοναδική πηγή εισοδήματος με αποτέλεσμα να εισπράττει τον θυμό και την απογοήτευσή του.

«Θυμώνει γιατί νιώθει αβοήθητος που δεν μπορεί να ταΐσει τα παιδιά», είπε η γυναίκα. «Όταν η απογοήτευση συσσωρεύεται και τα παιδιά κλαψουρίζουν και τσακώνονται, ξεσπάει πάνω μου. Τα χτυπάει και αυτά. Αργότερα μετανιώνει που τα χτυπάει, αλλά την επόμενη μέρα, όταν εξακολουθεί να μην μπορεί να βγει έξω και να εργαστεί, το ξανακάνει».

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης έρχεται να προστεθεί σε άλλες έρευνες που δείχνουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο βίαιο, ιδίως για τις γυναίκες. Προηγούμενη έρευνα από τη Μαδρίτη διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα ο κίνδυνος γυναικοκτονίας αυξάνεται κατά 40%. Στην Κένυα, κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, οι γυναίκες έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν βία από τον σύντροφό τους.

Εκτός όμως από τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, η ζέστη μπορεί να επηρεάσει και το ανθρώπινο σώμα.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η ακραία ζέστη μπορεί να αυξήσει το άγχος και την επιθετικότητα, να μειώσει τις αναστολές και να επιδεινώσει τις ψυχικές ασθένειες», δήλωσε η Μπελ. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η παρατεταμένη έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες σχετίζεται με αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την επιθετικότητα και να ενεργοποιήσει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Οι καύσωνες σχετίζονται επίσης με την επιδείνωση των συμπτωμάτων των ψυχικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

«Πολλές από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία έχουν μελετηθεί αρκετά, όπως η θνησιμότητα από καύσωνα», δήλωσε η Μπελ. «Ο πραγματικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία είναι πιθανότατα υποτιμημένος λόγω πολλών άλλων λιγότερο καλά μελετημένων κινδύνων για την υγεία, όπως αυτός που περιγράφεται σε αυτή τη μελέτη», σημείωσε.

Η Σίλπι Σινγχ, διευθύντρια του οργανισμού Bhoomika Vihar που βοηθά τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας εδώ και 15 χρόνια, δήλωσε ότι η κλιματική κρίση έχει επιδεινώσει τις παραδοσιακά άνισες σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Ο ξυλοδαρμός της γυναίκας στην ύπαιθρο είναι σύνηθες φαινόμενο, ακόμη και όταν ο καιρός είναι καλός. Ο άνδρας θεωρεί ότι είναι δικαίωμά του να χτυπάει τη γυναίκα του όποτε θέλει. Οι γυναίκες το έχουν εσωτερικεύσει αυτό και το αποδέχονται ως δικαίωμά του. Αυτό που είναι καινούργιο είναι η αγανάκτηση που νιώθουν οι άνθρωποι εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης ή των ακραίων καιρικών συνθηκών», κατέληξε η Σινγχ.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος