Ελβετικός και Αυστριακός Τύπος: «Η «φωνή του ελληνικού λαού» έχει σωπάσει

Τι γράφει Ελβετικός, Αυστριακός και Αλσατικός τύπος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Με οδύνη και θλίψη αντιμετωπίζουν τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη τα αυστριακά, ελβετικά και αλσατικά Μέσα Ενημέρωσης αφιερώνοντας εκτενέστατα ρεπορτάζ στην ζωή και την μουσική δημιουργία  του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Χαρακτηριστικά η ελβετική δημόσια τηλεόραση Srf.ch αναφέρει στον τίτλο του άρθρου της για την αναγγελία του θανάτου του ότι «η «φωνή του ελληνικού λαού» έχει σωπάσει. Ο διάσημος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 96 ετών (…). Τονίζει ότι ο Θεοδωράκης «ήταν σεβαστός ως λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του. Απέκτησε  επίσης διεθνή φήμη ως μουσικός, συγγραφέας, πολιτικός και κριτικό πνεύμα. Η μουσική του ήταν παρηγοριά και αντίσταση ταυτόχρονα. Για πολλούς Έλληνες, ο Θεοδωράκης εξακολουθεί να είναι η «φωνή του λαού» σήμερα. Η μουσική του θεωρήθηκε ως παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές όπως η ελληνική στρατιωτική δικτατορία από το 1967 έως το 1974, αλλά και ως ένδειξη αντίστασης».

Μετά την είδηση ​​του θανάτου του Θεοδωράκη την Πέμπτη, όπως αναφέρει η ελβετική τηλεόραση, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα ανέστειλαν τα προγράμματα τους για να παίξουν τη μουσική του συνθέτη και να τον τιμήσουν.

Στο δημοσίευμα και ρεπορτάζ που επενδύεται από βίντεο δυο τραγουδιών υπογραμμίζεται πως «με τον «Αλέξη Ζορμπά» έγινε αθάνατος. Αντιστάθηκε επίσης στη στρατιωτική δικτατορία και συνελήφθη και βασανίστηκε. Τότε του επιτράπηκε να φύγει υπό διεθνή πίεση και έζησε εξόριστος στο Παρίσι μέχρι το 1974. Ο Θεοδωράκης είχε σπουδάσει στο παρελθόν μουσική στο Παρίσι και την Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Αφού συνέθεσε αρχικά κλασική μουσική, επέστρεψε στις ρίζες του τη δεκαετία του 1960 και έκανε δημοφιλής την ελληνική μουσική.

Το Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη τονίζει στο δημοσίευμα ότι «ο Θεοδωράκης ήταν σεβαστός ως λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του. Έλαβε επίσης διεθνή φήμη ως μουσικός, συγγραφέας, πολιτικός και κριτικό πνεύμα. Μετά την είδηση ​​του θανάτου του Θεοδωράκη, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα ανέστειλαν τα προγράμματα τους για να παίξουν τη μουσική του συνθέτη και να τον τιμήσουν.

Η καθημερινή εφημερίδα της Ζυρίχης «Neue Zürcher Zeitung» τονίζει πως «με τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ελλάδα έχασε τον σημαντικότερο ιδρυτή της σύγχρονης λαϊκής μουσικής της. Ο Θεοδωράκης διαμόρφωσε την πολιτιστική και πολιτική ζωή της πατρίδας του εδώ και δεκαετίες, ακόμη και στις πιο σκοτεινές πολιτικά φάσεις».

Η εφημερίδα της Γενεύης «Tribune» κάνει λόγο για σύμβολο της αντίστασης στην Ελλάδα στους αιώνες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που αντέδρασε στον θάνατο του διάσημου συνθέτη λέγοντας ότι «έχουμε χάσει μέρος της ψυχής της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης μας σε όλους, ο δάσκαλος, ο διανοούμενος, ο ανθεκτικός, έφυγε. Αυτός που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν ποιητές».

Στην Αυστρία

Η Αυστριακή δημόσια τηλεόραση orf.at κάνει λόγο για τον «Μίκη Θεοδωράκη, γεννημένο το 1925, που εξακολουθεί να είναι η «φωνή του λαού» σήμερα. Αναφέρει ότι «το Συρτάκι είναι επίσης μέρος της κληρονομιάς του Θεοδωράκη. Όχι μόνο συνέθεσε την παγκοσμίως γνωστή πλέον μελωδία ως μέρος της μουσικής για την ταινία “Αλέξης Ζόρμπάς” βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Θεοδωράκης ανέπτυξε επίσης τη χορογραφία του χορού, η οποία βασίζεται σε ελληνικούς λαϊκούς χορούς ώστε να διευκολύνει τον χορό για τον ηθοποιό Άντονι Κουίν».

Η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» πως «ο  Έλληνας συνθέτης και συγγραφέας Μίκης Θεοδωράκης δεν έχει δημιουργήσει μόνο περίπου 1.000 μουσικά έργα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Χάρη σε έργα όπως οι κύκλοι τραγουδιών Epiphania και Mauthausen , το σκηνικό του Canto General του Πάμπλο Νερούδα , θεωρήθηκε ο σημαντικότερος συνθέτης στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Στον αγώνα για πολιτική ελευθερία, ο μουσικός, ο οποίος γεννήθηκε στο νησί της Χίου το 1925, έβλεπε πάντα την τέχνη ως επαναστατική τέχνη (…) οι στίχοι ήταν πάντα αφιερωμένοι στις μεγάλες ανησυχίες των απλών ανθρώπων και ως εκ τούτου απαγορεύτηκαν προσωρινά στην Ελλάδα. Κάνει επίσης αναφορά σε μια συνέντευξη για τη βιογραφία του The Rhythm of Freedom, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης είπε για τη μουσική του το 2006 πως «Κοιτάξτε τη λέξη «τραγούδι», η ελληνική λέξη «τραγούδι». Αυτή η λέξη είναι άμεσο παράγωγο του όρου” τραγωδία, που σημαίνει τραγωδία. Τι σημαίνει τραγωδία; το «τραγός» – που σήμαινε Διόνυσος , ο θεός της μέθης, της μέθης. Ένα τέτοιο είδος τραγουδιού προέρχεται από τη μέση των ανθρώπων, και εκεί παραμένει – ιερό, μεθυστικό, πάντα αναγεννημένο».

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν άνθρωπος της ειρήνης, έστω κι αν είχε αμφιβολία με τη δύναμη των όπλων, αποτελούσε «στήριγμα του ελληνικού πολιτισμού» και έγινε επίσης γνωστός στην ελληνική οικονομική κρίση».

Ο Τύπος στο Στρασβούργο

Αλλά και η καθημερινή εφημερίδα στο Στρασβούργο της Αλσατίας DNA αναφέρει ότι έφυγε ο «πρώην αγωνιστής της αντίστασης και πολέμιος της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο Μίκης Θεοδωράκης που έγινε διάσημος συνθέτοντας τη μουσική της ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας» το 1964, ένα ρεφρέν που έγινε σε όλο τον κόσμο. Υπογραμμίζει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης είναι συγγραφέας ενός γιγαντιαίου έργου και ο πιο διάσημος Έλληνας συνθέτης. Έχει γίνει το σύμβολο της αντίστασης στην Ελλάδα ανά τους αιώνες. Ασχολήθηκε με τους Κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Ελλάδα μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, απελάθηκε στο νησί των φυλακών Μακρονήσου, όπου βασανίστηκε. Στην αρχή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, που ξεκίνησε στις 21 Απριλίου 1967, συνελήφθη, ενώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα, διαδήλωσε ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας». Μάλιστα μόλις την 1η Ιουλίου η έδρα ελληνιστικών σπουδών του πανεπιστημίου του Στρασβούργου είχε διοργανώσει διάλεξη για την ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ λίγες ημέρες αργότερα στις όχθες του Ρήνου μεταξύ του Στρασβούργου και της γερμανικής πόλης Κελ συμφωνική ορχήστρα ερμήνευσε έργα του.

Παράλληλα και διευρωπαϊκός τηλεοπτικός σταθμός τεχνών ARTE στην είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη προσθέτει μικρό ντοκιμαντέρ για την σύνθεση της μουσικής στην ταινία Αλέξης Ζορμπάς (https://www.arte.tv/fr/videos/099156-000-A/zorba-le-grec-un-mythe-cretois). Η είδηση αναφέρει ότι «Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο μεγάλος συνθέτης Μάκης Θεοδωράκης, συγγραφέας της μουσικής για την ταινία «Ο Ζορμπάς ο Έλληνας». Επιστροφή σε αυτήν την ταινία που ξεκίνησε το συρτάκι, έναν εμβληματικό χορό της ελληνικής λαογραφίας. Βραχίονας, μπράτσο στο χέρι και μικρά βήματα στο πλάι … Στην Κρήτη, οι ταλαντευόμενες κινήσεις του συρτακιού είναι αδιαχώριστες από την τοπική λαογραφία. Ωστόσο, αυτός ο δημοφιλής χορός είναι το αποτέλεσμα μιας εφεύρεσης του Χόλιγουντ (…) πήρε μια μοναδική διάσταση χάρη στην ερμηνεία του Άντονι Κουίν. Με αυτήν την ταινία που γυρίστηκε το 1964, ο Αμερικανός ηθοποιός αποκαλύπτει τα πιο γοητευτικά κομμάτια της κρητικής ψυχής».

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος