Η Ευρωβουλή ζητά νέα στρατηγική για την προώθηση της δημοκρατίας στη Ρωσία

Την απαίτηση η ΕΕ να καταπολεμήσει τις επιθετικές πολιτικές της Ρωσίας θέτοντας ταυτόχρονα τη βάση για συνεργασία με μια μελλοντική δημοκρατική Ρωσία εξέφρασε με ψήφισμα του η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξιολογώντας την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, καθιστά σαφές ότι κάνει διάκριση ανάμεσα στο ρωσικό λαό και του καθεστώτος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο είναι μια «στάσιμη αυταρχική κλεπτοκρατία με επικεφαλής έναν ισόβιο πρόεδρο που περιβάλλεται από έναν κύκλο ολιγαρχών».

Το κοινοβούλιο θεωρεί ότι είναι εφικτό ένα δημοκρατικό μέλλον για τη Ρωσία και ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική, που θα περιλαμβάνει κίνητρα και προϋποθέσεις για την ενίσχυση των εγχώριων δημοκρατικών τάσεων.

Τονίζεται επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια συμμαχία με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους ομοϊδεάτες της για να αντισταθμίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να αποδυναμώσουν τη δημοκρατία παγκοσμίως και να αποσταθεροποιήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη. Θα πρέπει γιαυτό να προβλεφθούν κυρώσεις και πολιτικές για την αντιμετώπιση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών και την υποστήριξη των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υποστήριξη στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας

Σχετικά με την επιθετικότητα και την επιρροή της Ρωσίας στην ανατολική γειτονία της ΕΕ, η ΕΕ πρέπει παράλληλα να συνεχίσει να υποστηρίζει τις λεγόμενες χώρες της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» όπως η Ουκρανία ή η Γεωργία και να προωθήσει τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην περιοχή. Αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει επίσης να χρησιμεύσουν για την ενθάρρυνση της ρωσικής υποστήριξης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

 Να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση

Περαιτέρω καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες, τουλάχιστον όσο ο Πρόεδρος Πούτιν είναι στην εξουσία. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ενίσχυση των νέων πόρων θα διαδραματίσουν καθοριστικό γεωπολιτικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επιπλέον οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ να αναπτύξει την ικανότητά της να εκθέτει και να σταματά τις ροές βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία, καθώς και να εκθέτει τους πόρους και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που οι ολιγάρχες που συνδέονται με το καθεστώς έχουν κρύψει στα κράτη μέλη της ΕΕ.

 Ανησυχία για τις βουλευτικές εκλογές

Σε κάθε περίπτωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιφυλάσσεται ζητώντας από την ΕΕ να είναι διατεθειμένη για μη αναγνώριση του ρωσικού κοινοβουλίου εάν οι βουλευτικές εκλογές εντός Σεπτέμβριου διεξαχθούν κατά παράβαση των δημοκρατικών αρχών και του διεθνούς δικαίου.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος