Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Michigan University, Γιώργος Τσεμπελής, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα, ανέλυσε τις τρέχουσες πολιτικές στρατηγικές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι: «Από τη μία πλευρά, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2017, γιατί τότε είχε χάσει τη λαϊκή ψήφο, ενώ τώρα κέρδισε με μιάμιση μονάδα διαφορά. Το καλύτερο γι’ αυτόν είναι ότι αυτή η μιάμιση μονάδα μοιάζει ψυχολογικά με πολύ μεγαλύτερη διαφορά. Οι Δημοκρατικοί δεν ξέρουν πώς θα τον αντιμετωπίσουν».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πολιτική στρατηγική του πρώην προέδρου περιλαμβάνει μια σειρά από κινήσεις που περιπλέκουν τη λήψη αποφάσεων από την αντίπαλη πλευρά. Ειδικότερα, η στάση του απέναντι στην Καλιφόρνια είναι χαρακτηριστική. Όπως ανέφερε: «Όταν υπάρχει μια καταστροφή, κάθε πρόεδρος δίνει βοήθεια χωρίς προϋποθέσεις. Αυτός, όμως, λέει ότι για να δώσει βοήθεια στην Καλιφόρνια –μια πολιτεία δημοκρατική– πρέπει να πάρει ψήφους από τους Δημοκρατικούς για να ανεβάσει το χρέος της χώρας. Διότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μπορέσει να πάρει όλες τις ψήφους από τους Ρεπουμπλικανούς».
Το προφίλ και οι αμφιλεγόμενες θέσεις
Ο χαρακτήρας του πρώην προέδρου παραμένει αμετάβλητος. «Είναι πολύ εκδικητικός, είναι χωρίς αρχές και επιπλέον έχει πάρει και 34 καταδίκες για κακούργημα», τόνισε ο καθηγητής. Οι πολιτικές του προτεραιότητες, όπως η απέλαση των μεταναστών, δημιουργούν νέα δεδομένα. «Πρώτη του προτεραιότητα είναι να διώξει τους παράνομους μετανάστες. Όμως, όταν μιλάμε για 10 εκατομμύρια ανθρώπους ή και παραπάνω, χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα. Αυτό που υποψιάζομαι ότι θα κάνει είναι να διαλέξει μερικές δημοκρατικές πόλεις και να το εφαρμόσει εκεί. Έχει ήδη ανακοινώσει το Σικάγο και πιθανώς να ακολουθήσει η Νέα Υόρκη. Όποιος του αντισταθεί, θα έχει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος».
Η στρατηγική του περιλαμβάνει επίσης τη χρήση των δασμών και άλλων εργαλείων ως μέσα διαπραγμάτευσης. «Υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιήσει τους δασμούς σαν διαπραγματευτικό όπλο. Αυτό το βλέπουμε και στις αναφορές του για τη Γροιλανδία και τον Παναμά», σημείωσε ο κ. Τσεμπελής, υπογραμμίζοντας ότι «οι δηλώσεις του δεν λαμβάνονται συχνά στα σοβαρά, αλλά λειτουργούν ως άνοιγμα διαπραγματεύσεων».
Το αβέβαιο μέλλον
Η πολιτική πορεία του πρώην προέδρου και οι τακτικές του δημιουργούν έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κατά την εκτίμηση του καθηγητή: «Αφήνει πάρα πολλά μπαλόνια, τα αφήνει να δει τι συνέπειες θα έχουν και μετά θα διαλέξει τι θα κάνει. Γενικά, όταν κάνει μια δήλωση, ο περισσότερος κόσμος δεν τον παίρνει στα σοβαρά για τη δήλωση την ίδια, αλλά σαν διαπραγματευτική στάση».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος