Europol: Πέντε άτομα προφυλακίστηκαν στην Ουγγαρία για ξέπλυμα χρήματος σε Ευρώπη, Αυστραλία και Νότια Αμερική

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Eγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος και διάπραξη απάτης χρησιμοποιώντας διοικητικά έγγραφα με λεία 44 εκατομμύρια ευρώ που πέρασαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών και συνδέονται με το εγκληματικό δίκτυο εξάρθρωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία της Βουδαπέστης με την υποστήριξη της Europol

Συγκεκριμένα σε 24 έρευνες σε σπίτια στη Βουδαπέστη, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν 16 ύποπτοι, ενώ τουλάχιστον 5 άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα. Συνολικά κατασχέθηκαν κεφάλαια σε 32 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική. Οι κατασχέσεις περιλάμβαναν ένα όχημα υψηλής ποιότητας, μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονικού εξοπλισμού, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, κάρτες πληρωμής, όπλα και πυρομαχικά, κοσμήματα, ενεχυρίαση αξίας περίπου 740 ευρώ και το αντίστοιχο ποσό άνω των ευρώ 120 000 μετρητά σε διαφορετικά νομίσματα

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου ίδρυαν μια σειρά εταιρειών χωρίς ουσιαστικές οικονομικές δραστηριότητες και αγόραζαν άλλες με τη χρήση αχυράνθρωπων. Οι ύποπτοι άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα αυτών των εταιρειών για να χρησιμοποιηθούν σε μια αλυσίδα στο πλαίσιο ενός συστήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί λάμβαναν εμβάσματα από άλλους λογαριασμούς που βασίζονται σε διαφορετικές χώρες. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία προέρχονται συνήθως από απάτη τιμολογίων ή απάτη που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα. Στη συνέχεια, τα ποσά μεταφέρονταν σε άλλους λογαριασμούς για να αποκρύψουν την ταυτότητα των ιδιοκτητών αυτών των κεφαλαίων.

Εκτιμάται ότι το εγκληματικό δίκτυο που δρούσε από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι ύποπτο για ξέπλυμα εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες εκατομμυρίων ευρώ. Από την έρευνα αποκαλύφθηκαν 44 άτομα που εμπλέκονταν σε αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες, εκ των οποίων τα 10 οργάνωναν τη δραστηριότητα, ενώ τα 34 ενεργούσαν ως αχυράνθρωποι.

Οι αχυράνθρωποι, γενικά προερχόμενοι από ένα πιο ευάλωτο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, παρείχαν τα προσωπικά τους στοιχεία με αντάλλαγμα την ελάχιστη αποζημίωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεργάστηκαν και με τα μέλη του εγκληματικού δικτύου ενώ έκαναν ανάληψη και μεταφορά περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό τους. Συνδεδεμένοι με το σύστημα μόνο μέσω στρατολογών, οι αχυράνθρωποι ασχολούνταν κυρίως με τη διαδικασία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε αντίθεση με τις απάτες που διαπράχθηκαν εκτός της Ουγγαρίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος