Έρευνα: Οι μεγάλες εκδηλώσεις έχουν μικρό αντίκτυπο στη μετάδοση του κορονοϊού

Οι μεγάλες διοργανώσεις και εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 50 άτομα είναι πιο ασφαλείς από τις μικρότερες, σύμφωνα με έρευνα της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι άνθρωποι δεν έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα σε μεγάλες συγκεντρώσεις και για αυτό δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης. Ωστόσο, οι μικρότερες εκδηλώσεις είναι συχνότερες και οι άνθρωποι έχουν πιο στενή επαφή μεταξύ τους. Σύμφωνα με την έρευνα, στις μεγάλες διοργανώσεις οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους, μόνο κατά 0,5%.

«Εάν ένα άτομο παρακολουθήσει μια συναυλία με άλλα 1.000 άτομα και μιλήσει μόνο με πέντε, ο αριθμός των επαφών του θα είναι επίσης πέντε», αναφέρει η βρετανική επιτροπή. Επίσης, περίπου το 5,4% των μολύνσεων από Covid θα μπορούσαν να συνδεθούν με εκδηλώσεις 50+ ατόμων σε περιόδους που δεν ισχύουν απαγορευτικά μέτρα. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, το 18,9% των μολύνσεων εντοπίστηκε σε εκδηλώσεις 20 έως 49 ατόμων, και το 25,2% σε μικρότερες ομάδες 10 έως 19 ατόμων. Οι μικρότερες ομάδες κατέγραψαν περισσότερο χρόνο επαφής και πιο συχνό σε συγκεντρώσεις 7 έως 20 ατόμων.

«Χωρίς κοινωνική αποστασιοποίηση και προστατευτικά μέτρα, οι μεγάλες ομάδες ατόμων έχουν σχετικά μικρό επιδημιολογικό αντίκτυπο. Οι μικρές και οι μεσαίες ομάδες μεταξύ 10 και 50 ατόμων έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε οποιαδήποτε επιδημία», λένε οι επιστήμονες.

«Το μοτίβο της μείωσης των περιπτώσεων στις μεγάλες διοργανώσεις παρατηρείται και στις ομάδες ατόμων τα οποία γνωρίζονται μεταξύ τους και στις άλλες όπου είναι όλοι άγνωστοι μεταξύ τους».

Αυτή η μελέτη έρχεται μια εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση μιας μεγάλης συναυλίας στο Λίβερπουλ στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 χιλιάδες θεατές, για να διαπιστωθεί αν και πώς διασπείρεται ο κορονοϊός σε τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις.

Την έρευνα παρουσίασαν μέλη του SAGE από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ, Γουόργουικ, Μάντσεστερ, Λάνκαστερ και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος