Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για το νέο εμβόλιο κατά του Έμπολα που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για ένα νέο εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τα δύο στελέχη που ευθύνονται για την πλειοψηφία των κρουσμάτων και των θανάτων παγκοσμίως.

Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε μια δοκιμή φάσης Ι σε εθελοντές, με τα πρώτα εμβόλια να πραγματοποιούνται σήμερα (11/11). Υπάρχουν τέσσερα είδη του ιού Έμπολα που είναι γνωστό ότι προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Το νέο εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τα στελέχη Ζαΐρ και Σουδάν, εκ των οποίων το Ζαΐρ είναι η πιο θανατηφόρα μορφή – προκαλώντας θάνατο στο 70% έως 90% των περιπτώσεων αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Το στέλεχος του Ζαΐρ είναι επίσης υπεύθυνο για τις περισσότερες επιδημίες, συμπεριλαμβανομένης της επιδημίας της Δυτικής Αφρικής το 2014-16 και της επιδημίας του 2018 στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθούν περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι και να πεθάνουν περισσότεροι από 13.600.

Αν και υπάρχουν άλλα εμβόλια κατά του Έμπολα, οι ερευνητές της Οξφόρδης ελπίζουν ότι το νέο εμβόλιο θα έχει ευρύτερη εμβέλεια. Στις νέες κλινικές δοκιμές, 26 άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών θα λάβουν μία δόση του εμβολίου ChAdOx1 biEBOV Ebola στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές θα παρακολουθούνται επί έξι μήνες, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το εμβόλιο βασίζεται σε μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού του κοινού κρυολογήματος που έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί στον άνθρωπο.

«Σποραδικά κρούσματα του ιού Έμπολα εξακολουθούν να εμφανίζονται στις πληγείσες χώρες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων -ιδίως των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή της υγείας. Χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής νόσου», δήλωσε η Τερέζα Λαμπ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Jenner και επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν στην έγκριση εμβολίων κατά ενός από τους ιούς που προκαλούν τη νόσο του Έμπολα», πρόσθεσε ο Δρ Ντάνιελ Τζένκιν, κύριος ερευνητής της δοκιμής στο Ινστιτούτο Jenner.

«Ωστόσο, η ασθένεια αυτή μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά είδη ιών και καθένα από αυτά μπορεί να απαιτεί μια στοχευμένη ανοσολογική απάντηση για να προσφέρει προστασία. Έχουμε σχεδιάσει το νέο μας εμβόλιο για να στοχεύει τα δύο είδη του ιού που έχουν προκαλέσει σχεδόν όλα τα κρούσματα και τους θανάτους από τον Έμπολα και τώρα προσβλέπουμε στη δοκιμή του σε κλινικές δοκιμές φάσης Ι».

ΠΗΓΗ: Skynews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος