Βρετανία: Τεράστια αύξηση των ποσοστών επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν από το 2010 και μετά διέτρεχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνες που διαγνώστηκαν τη δεκαετία του 1990.

Ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο του μαστού που πεθαίνουν εντός πενταετίας από τη διάγνωση, μειώθηκε κατά δύο τρίτα από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο γυναίκες.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί και καλύπτει 512.447 γυναίκες που διαγνώστηκαν με πρώιμο καρκίνο του μαστού από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 2015. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γυναίκες αυτές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Καταγραφής και Ανάλυσης Καρκίνου.

Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν την περίοδο 1993-99 είχαν 14,4% κίνδυνο να πεθάνουν εντός πενταετίας. Ο κίνδυνος αυτός μειώθηκε σε 4,9% για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν την περίοδο 2010-15.

«Γνωρίζαμε ότι η θνησιμότητα είχε μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά δεν γνωρίζαμε όμως το πόσο», δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Nature η Κάρολιν Τέιλορ, επικεφαλής συγγραφέας και ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Βρετανία: Τεράστια αύξηση των ποσοστών επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες τόσο για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν έπειτα από προληπτικό έλεγχο, όσο και για εκείνες που δεν είχαν διαγνωστεί μέχρι να εμφανίσουν συμπτώματα.

Ωστόσο, η αιτία της αύξησης της πιθανότητας επιβίωσης δεν είναι σαφής. Από τη δεκαετία του 1990, η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί και, στην Αγγλία, ο συνήθης έλεγχος προσφέρεται σε περισσότερες γυναίκες. Τυχαιοποιημένες δοκιμές έχουν διερευνήσει πώς συγκεκριμένες θεραπείες επηρεάζουν την επιβίωση μετά τη διάγνωση.

«Δεν μπορούμε να πούμε πόσο από αυτή τη βελτίωση οφείλεται στις θεραπείες, τον προληπτικό έλεγχο ή την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού», σημείωσε η Τέιλορ.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιουνίου στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ».

ΠΗΓΗ: Nature

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος