Βρετανία: Ομάδα εμπειρογνωμόνων ενέκρινε σύστημα τεχνητού παγκρέατος για ασθενείς με διαβήτη 1

Περισσότεροι από 40 επαγγελματίες υγείας και νομικοί εμπειρογνώμονες εξέδωσαν για πρώτη φορά οδηγίες για τη χρήση συστημάτων αυτοματοποιημένης παράδοσης ινσουλίνης που βασίζονται στην τεχνολογία Do-It-Yourself (DIY). Οι ασθενείς λένε ότι η χρήση της τεχνολογίας αυτής ήταν μια «επανάσταση» που είχε θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη υγεία τους.

«Η ιατρική και νομική θέση των προσεγγίσεων DIY και της επιστήμης των πολιτών έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σούφιαν Χουσσέιν, σύμβουλος διαβητολόγος και επίτιμος ανώτερος λέκτορας του King’s College του Λονδίνου, ο οποίος ζει με διαβήτη τύπου 1 για πάνω από 30 χρόνια.

«Το παρόν έγγραφο όχι μόνο αναγνωρίζει τα συστήματα τεχνητού παγκρέατος ως μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, αλλά αποτελεί και προηγούμενο για άλλες θεραπείες που βασίζονται σε τεχνολογίες και καινοτομίες DYI με γνώμονα τον χρήστη».

Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 είναι υποχρεωμένα να πραγματοποιούν καθημερινά τεστ αίματος και ενέσεις ινσουλίνης, για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτή μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και αγχωτική διαδικασία και για αυτό σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι παγκοσμίως επιλέγουν μια διαφορετική προσέγγιση και ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Τα DIY συστήματα, γνωστά και ως συστήματα αυτοματοποιημένης παράδοσης ινσουλίνης (AID) ανοικτού κώδικα, συνδυάζουν μια αντλία ινσουλίνης με ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης και έναν αλγόριθμο ελέγχου για την χορήγηση ινσουλίνης. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα συστήματα αυτά στοχεύουν στη μείωση τόσο της υπογλυκαιμίας όσο και της υπεργλυκαιμίας και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μακροπρόθεσμα, μειώνοντας την αγωνία και την επιβάρυνση από την ασθένεια και βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.

Ένας περιορισμένος αριθμός αυτών των συστημάτων εγκρίθηκε πρόσφατα από τις ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο είναι ακριβά και διαθέσιμα μόνο σε ορισμένες χώρες. Τον Ιούνιο του 2021, ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, Σερ Σάιμον Στίβενς, ανακοίνωσε ότι έως και 1.000 ασθενείς θα επωφεληθούν από μια πιλοτική εφαρμογή της καινοτόμου τεχνολογίας κλειστού βρόγχου (closed loop). Όμως, τα συστήματα αυτά δεν είναι προσβάσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο και λειτουργούν με περιορισμένες συσκευές που δεν επιτρέπουν την προσαρμογή, η οποία είναι απαραίτητη για ορισμένα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1. Αντίθετα, τα DIY συστήματα είναι προϊόν της επιστήμης των πολιτών που έχουν συνδημιουργηθεί από ανθρώπους οι οποίοι ζουν με διαβήτη. Τα συστήματα αυτά δεν ρυθμίζονται, αλλά το σημερινό έγγραφο-ορόσημο παρέχει επαγγελματική επικύρωση και σαφείς συστάσεις για τη χρήση τους.

Ωστόσο, όπως και άλλες θεραπείες με βάση την ινσουλίνη, τα συστήματα αυτά δεν είναι ακίνδυνα, προειδοποιούν οι συγγραφείς. Παλιά, τα διαβητικά άτομα έπρεπε να βρουν μόνα τους πώς να κατασκευάσουν και να ρυθμίσουν αυτά τα συστήματα. Το έγγραφο συνιστά στους κλινικούς γιατρούς να συνεργαστούν με αυτά τα άτομα ή τους φροντιστές τους, για να διασφαλίσουν την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των συστημάτων.

Ο Ντόμινικ Νατ, 54 ετών από το νοτιοδυτικό Λονδίνο, διαγνώστηκε με διαβήτη σε ηλικία 15 ετών. Διαθέτει έναν εξατομικευμένο αλγόριθμο που ελέγχει αυτόματα τον μετρητή γλυκόζης και την αντλία ινσουλίνης. Ο ίδιος διαχειρίζεται τη διαδικασία μέσω ενός smartphone.

«Ήταν μια επανάσταση και μια αποκάλυψη για μένα. Οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μου έχουν εξαφανιστεί. Συνήθιζα να έχω σοβαρές υφέσεις που χρειάζονταν επείγουσα φροντίδα περίπου μία φορά κάθε έξι μήνες. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει, το σάκχαρό μου είναι υπό έλεγχο, γεγονός που έχει και ευρύτερα οφέλη για την υγεία μου, συν το ότι αισθάνομαι σε καλύτερη φυσική κατάσταση», δήλωσε ο Νατ.

Η οδηγία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet Diabetes & Endocrinology» και υποστηρίζεται από εννέα επαγγελματικές οργανώσεις διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος