Βρετανία: Επιστήμονες αναπτύσσουν εμβόλιο που προκαλεί την «αυτοκαταστροφή» των κρεατοελιών

Το εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Frances Crick στη Βρετανία αναπτύσσουν έναν τύπο εξατομικευμένου εμβολίου που μπορεί να προκαλέσει την «αυτοκαταστροφή» των κρεατοελιών. Πιστεύουν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων μεθόδων αφαίρεσης των κρεατοελιών.

Οι μικρές κρεατοελιές του δέρματος είναι εξαιρετικά συνηθισμένες. Ωστόσο, υπάρχει μια σπάνια και επώδυνη δερματική πάθηση που προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις στη μήτρα και η οποία ονομάζεται συγγενής μελανοκυτταρικός σπίλος (congenital melanocytic naevus syndrome, CMN). Οι μεγάλοι σπίλοι είναι συχνότεροι στα κορίτσια, και ιδίως οι γιγάντιοι και δημιουργούνται κατά τα πρώτα στάδια της εμβρυογένεσης, μεταξύ 5ης και 24ης εβδομάδας. Τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτή την πάθηση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τον πιο σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα.

Οι ερευνητές σίγησαν ένα γονίδιο που ονομάζεται NRAS, το οποίο μεταλλάσσεται στα κύτταρα των σπίλων. Το NRAS ανήκει σε μια ομάδα γονιδίων τα οποία όταν μεταλλαχθούν, μπορούν να προκαλέσουν σπίλους και να προδιαθέσουν ένα άτομο για καρκίνο. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια γενετική θεραπεία που ονομάζεται σίγαση RNA για να αποσιωποιήσει το μεταλλαγμένο γονίδιο NRAS. Στη συνέχεια χορήγησε τη θεραπεία ενδοφλέβια σε ποντίκια με CMN, η οποία σίγησε το γονίδιο NRAS μετά από μόλις 48 ώρες, προκαλώντας την αυτοκαταστροφή των κυττάρων. Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία και σε κύτταρα και ολόκληρα τμήματα δέρματος από παιδιά με CMN με τα ίδια «πολύ συναρπαστικά» αποτελέσματα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η θεραπεία τους, η οποία χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR), θα δοκιμαστεί σύντομα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Investigate Dermatology».

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος