Βακτηριοφάγοι: Επανεμφανίζονται στην Ιατρική για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων

Μπορεί να φαίνεται παράξενο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid 19 που σκότωσε εκατομμύρια και αναστάτωσε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ένας συγκεκριμένος τύπος ιού, ο βακτηριοφάγος, θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γεωργία, μια μικρή χώρα του Καυκάσου, πρωτοστατεί στην έρευνα για την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Αν και δεν έχουν βρεθεί στο επίκεντρο στη Δύση, βακτηριοφάγοι ή βακτήρια που σκοτώνουν βακτήρια χρησιμοποιούνται τώρα σε ορισμένες δύσκολες ιατρικές περιπτώσεις, όπως μια Βελγίδα που εμφάνισε μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη μετά τον τραυματισμό στη διάρκεια μιας επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών το 2016 .

Μετά από δύο χρόνια αναποτελεσματικής θεραπείας με αντιβιοτικά, οι βακτηριοφάγοι που στάλθηκαν από τη Γεωργία νίκησαν τη μόλυνση σε τρεις μήνες. «Χρησιμοποιούμε αυτούς τους βακτηριοφάγους που σκοτώνουν επιβλαβή βακτήρια για τη θεραπεία ασθενών όταν τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν», δήλωσε η Mzia Kutateladze του Γεωργιανού Ινστιτούτου Βακτηριοφάγων Eliava.

Ακόμη και μια ασήμαντη μόλυνση μπορεί να «σκοτώσει έναν άνθρωπο επειδή το παθογόνο έχει αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά», πρόσθεσε ο Kutateladze.

Οι βακτηριοφάγοι, γνωστοί εδώ και έναν αιώνα, αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό όταν τα αντιβιοτικά έφεραν επανάσταση στην ιατρική τη δεκαετία του 1930.

Αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξή τους, ο Γεωργιανός ερευνητής Γιώργος Ελιάβα, εκτελέστηκε το 1937 με εντολή ενός άλλου Γεωργιανού, του Λαυρέντι Μπέρια, κοντά στον Στάλιν και τον επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του.

Ο Ελιάβα εργάστηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι με τον Γαλλοκαναδό βακτηριολόγο Felix d’Herelle, έναν από τους δύο ερευνητές που πιστώθηκαν για την ανακάλυψη βακτηριοφάγων, και έπεισε τον Στάλιν να τον προσκαλέσει στην Τιφλίδα το 1934.

Όμως η συνεργασία τους διακόπηκε όταν ο Μπέρια σκότωσε τον Ελιάβα, για έναν λόγο που παρέμενε άγνωστος.

Μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την αντιμικροβιακή αντίσταση παγκόσμια ως έκτακτη ανάγκη για την υγεία, οι βακτηριοφάγοι, οι οποίοι μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια αφήνοντας ανέπαφα τα ανθρώπινα κύτταρα, επιστρέφουν.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα υπερβακτηρίδια θα μπορούσαν να σκοτώσουν έως και δέκα εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως όταν η μικροβιακή αντοχή, λόγω υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, φτάσει στο αποκορύφωμά της, η οποία και θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε 30 χρόνια.

Ενώ τα φάρμακα που βασίζονται σε βακτηριοφάγους δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα αντιβιοτικά, οι ερευνητές επισημαίνουν σημαντικά οφέλη: προσιτές τιμές, χωρίς παρενέργειες, καμία βλάβη στα όργανα ή την εντερική χλωρίδα.

Εκτός από την ιατρική, οι βακτηριοφάγοι χρησιμοποιούνται ήδη για την πρόληψη της υποβάθμισης των τροφίμων και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία «για την προστασία των καλλιεργειών και των ζώων από επιβλαβή βακτήρια», είπε ο Kutateladze. Το Ινστιτούτο Ελιάβα έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνα για βακτήρια που επηρεάζουν το βαμβάκι και το ρύζι.

Οι βακτηριοφάγοι είναι επίσης ικανοί να καταπολεμήσουν τα βιολογικά όπλα ή τις επιπτώσεις της βιοτρομοκρατίας. Καναδοί ερευνητές δημοσιεύουν μελέτη το 2017 σχετικά με τη χρήση τους για την αντιμετώπιση της επίθεσης άνθρακα σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος