Το ξενύχτι προκαλεί «παιχνίδια στο μυαλό» αλλά επηρεάζει και τον οργανισμό μας

Array

Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί διαφορετικά εάν είναι ξύπνιο τη νύχτα. Μετά τα μεσάνυχτα, τα αρνητικά συναισθήματα τείνουν να τραβούν την προσοχή μας περισσότερο από τα θετικά, οι επικίνδυνες ιδέες αυξάνονται σε ελκυστικότητα και οι αναστολές εξαφανίζονται.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο ανθρώπινος κιρκάδιος ρυθμός εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις κρίσιμες αλλαγές στη λειτουργία, όπως τονίζεται από μια νέα δημοσίευση που συνοψίζει στοιχεία σχετικά με το πώς τα συστήματα του εγκεφάλου λειτουργούν διαφορετικά μετά το σκοτάδι. Η υπόθεσή τους, που ονομάζεται «Mind After Midnight», υποδηλώνει ότι το ανθρώπινο μυαλό και το σώμα ακολουθούν έναν φυσικό 24ωρο κύκλο δραστηριότητας που επηρεάζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας, αναφέρει το Science Alert.

Εν ολίγοις, σε ορισμένες στιγμές το είδος μας έχει προδιάθεση να αισθάνεται και να ενεργεί με συγκεκριμένους τρόπους. Κατά τη διάρκεια της ημέραςτα μοριακά επίπεδα και η εγκεφαλική δραστηριότητα ρυθμίζονται από την εγρήγορση. Αλλά τη νύχτα, η φυσική τάση είναι να κοιμάστε. 

Από εξελικτική άποψη, αυτές οι υποθέσεις έχουν νόημα. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί στο κυνήγι και τη συλλογή κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ενώ η νύχτα είναι ιδανική για ξεκούραση, σε ένα σημείο στο παρελθόν, οι άνθρωποι ζούσαν τη νύχτα με φόβο μήπως κυνηγηθούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο, η προσοχή μας στα αρνητικά ερεθίσματα αυξάνεται ασυνήθιστα τη νύχτα. Εκεί που κάποτε μπορεί να μας βοηθούσε να αποκρούσουμε αόρατες απειλές, αυτή η υπερβολική εστίαση στα αρνητικά μπορεί στη συνέχεια να τροφοδοτήσει ένα τροποποιημένο σύστημα ανταμοιβής/κινήτρου, καθιστώντας ένα άτομο ιδιαίτερα επιρρεπές σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Προσθέστε την απώλεια ύπνου στην εξίσωση και αυτή η κατάσταση συνείδησης γίνεται πιο προβληματική.

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ενεργοί τα μεσάνυχτα και υπάρχουν αρκετά καλά στοιχεία ότι ο εγκέφαλός τους δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η νευροεπιστήμονας Ελίζαμπεθ Κλέρμαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Η θεωρία μου είναι ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς επηρεάζεται το ανθρώπινο μυαλό».

Μέχρι σήμερα, λένε οι επιστήμονες, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει πώς η στέρηση ύπνου και ο κιρκάδιος χρόνος επηρεάζουν την επεξεργασία ανταμοιβής ενός ατόμου. Ως εκ τούτου, δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, όπως οι πιλότοι ή οι γιατροί, αντιμετωπίζουν τις ασυνήθιστες ρουτίνες ύπνου τους.

Για έξι ώρες την ημέρα, γνωρίζουμε εξαιρετικά  λίγα για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Είτε κοιμάται είτε είναι ξύπνιος, το μυαλό μετά τα μεσάνυχτα είναι ένα μυστήριο.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος