Το Ozempic επιβράδυνε την επιδείνωση της νεφρικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Μείωσε επίσης τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου, σύμφωνα με τα ευρήματα κλινικής δοκιμής.

Το Ozempic, το δημοφιλές φάρμακο κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιαγγειακών προβλημάτων και θανάτου, σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, Novo Nordisk, με έδρα τη Δανία, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι σταμάτησε την κλινική δοκιμή όταν μια ανεξάρτητη επιτροπή εξέτασε τα δεδομένα και διαπίστωσε ότι τα οφέλη του φαρμάκου ήταν ξεκάθαρα.

Η κλινική δοκιμή φάσης IIIb, στην οποία συμμετείχαν 3.533 άτομα, έδειξε ότι όσοι έλαβαν εβδομαδιαίες ενέσεις σεμαγλουτίδης είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια ή να πεθάνουν εξαιτίας νεφρικών επιπλοκών, σε σχέση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν ο ένας ή και οι δύο νεφροί δεν λειτουργούν πλέον μόνοι τους και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν σεμαγλουτίδη είχαν επίσης 29% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, σε σχέση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο και 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου της κλινικής δοκιμής.

«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί η σχέση μεταξύ της νεφρικής και της καρδιακής νόσου είναι πραγματικά σημαντική», εξήγησε ο Σαμίρ Παρίκ, νεφρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο συχνά πεθαίνουν από καρδιακή νόσο πριν εμφανιστεί νεφρική ανεπάρκεια. Η καρδιοπάθεια και η χρόνια νεφρική νόσος συνδέονται στενά και δυστυχώς, αυτοενισχύονται, σύμφωνα με τον επιστήμονα. Όπως επισημαίνει ο Παρίκ, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της καρδιάς και των νεφρών.

Το γιατί ακριβώς η σεμαγλουτίδη ωφελεί τα νεφρά είναι ακόμη ασαφές, δήλωσαν οι ερευνητές που διεξήγαγαν την κλινική δοκιμή. Θα μπορούσε να έχει πολλαπλούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής στα νεφρά, αλλά απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές.

Άλλα σημαντικά ερωτήματα παραμένουν, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον η σεμαγλουτίδη θα προσφέρει παρόμοιο όφελος σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, αλλά δεν είναι διαβητικοί. Οι ερευνητές πρέπει επίσης να διαπιστώσουν πώς συγκρίνεται με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου, όπως οι αναστολείς SGLT2, και αν ο συνδυασμός αυτών των φαρμάκων μπορεί να προσφέρει περαιτέρω οφέλη στους ασθενείς.

Τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine».

ΠΗΓΗ: Nature

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος