Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης των Ozempic και Wegovy αλλάζει την οικονομία της Δανίας

Ωστόσο η αύξηση της ζήτησης έχει οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη, προκαλώντας προβλήματα στους ασθενείς με διαβήτη.

Η αυξανόμενη ζήτηση των φαρμάκων Ozempic και Wegovy για την απώλεια βάρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Δανίας, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη τράπεζα της σκανδιναβικής αυτής χώρας.

Οι πωλήσεις του Wegovy – το οποίο, όπως έχουν δείξει οι κλινικές δοκιμές, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν το 15% του σωματικού τους βάρους μετά από λιγότερο από 16 μήνες – έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες. Η κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, η Novo Nordisk, έχει αποκομίσει κέρδη σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαριών κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Η Novo Nordisk παράγει επίσης το Ozempic, ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, το οποίο όμως περιέχει την ίδια δραστική ουσία με το Wegovy. Ορισμένοι γιατροί έχουν συνταγογραφήσει το Ozempic σε ασθενείς για απώλεια βάρους.

Η αύξηση των πωλήσεων και των δύο φαρμάκων έχει οδηγήσει σε εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην οικονομία της Δανίας, η οποία έχει ενισχύσει τη δανική κορώνα, έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Γιενς Νέρβιγκ Πέντερσεν, διευθυντής της Danske Bank.

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας διατήρησε τα επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο Πέντερσεν. Αυτό έχει αποθαρρύνει τους ξένους από το να αγοράζουν περισσότερες κορώνες και έχει μειώσει την αξία του νομίσματος, δήλωσε στο CNN. Η κεντρική τράπεζα της Δανίας το έκανε αυτό επειδή στοχεύει να διατηρήσει την κορώνα σταθερή έναντι του ευρώ, προκειμένου να επιτύχει το ίδιο επίπεδο πληθωρισμού με αυτό των 20 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.

«Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι μια εταιρεία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης και του εμπορικού πλεονάσματος στη Δανία», τόνισε. «Είχαμε και άλλες μεγάλες εταιρείες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά όχι μία που να μπορεί να έχει τόσο μεγάλη θετική επίδραση στην οικονομία», πρόσθεσε.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δανία πληρώνουν χαμηλότερα επιτόκια για τα στεγαστικά τους δάνεια από ό,τι άλλοι ευρωπαίοι πολίτες.

Ο Άντριου Κένινγχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, δήλωσε στο CNN ότι η Δανία «τα πήγε καλύτερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία» μετά την πανδημία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της φαρμακοβιομηχανίας της, οι εξαγωγές της οποίας έχουν περίπου τετραπλασιαστεί από το 2019, είπε.

Αύξηση της ζήτησης

Η χρηματηρηστιακή αξία της Novo Nordisk εκτινάχθηκε κατά 34% από τις αρχές του 2023, στα 413 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μετοχή της εκτινάχθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η Novo Nordisk δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας πενταετούς δοκιμής σχετικά με την επίδραση του Wegovy στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το φάρμακο αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά κατά 20%.

Η Novo Nordisk είναι πλέον η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τους φαρμακευτικούς κολοσσούς Roche και AstraZeneca. Η εταρεία εκτιμά ότι τα κέρδη της θα αυξηθούν έως και 37% φέτος.

Η αύξηση της ζήτησης για τα φάρμακά της που βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος έχει οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη, προκαλώντας προβλήματα στους ασθενείς με διαβήτη που βασίζονται στο Ozempic για τη διαχείριση της πάθησής τους.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος