Το κινέζικο ρόβερ Yutu-2 ανακάλυψε στη Σελήνη δύο ημιδιαφανή γυάλινα σφαιρίδια

Το σεληνιακό ρόβερ Yutu-2 της Κίνας της αποστολής Chang’e-4 ανακάλυψε δύο μακροσκοπικά ημιδιαφανή γυάλινα σφαιρίδια κατά τη διάρκεια της αποστολής του για εξερεύνηση της μακρινής πλευράς του φεγγαριού, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν νέες πληροφορίες σχετικά με το σχηματισμό του φυσικού δορυφόρου της Γης, ανέφερε το Xinhua.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Bulletin, το ρόβερ Yutu-2 απαθανάτισε στις εικόνες δύο ημιδιαφανή σφαιρίδια με τη βοήθεια της πανοραμικής κάμερας με την οποία είναι εξοπλισμένο.

Δεν ελήφθησαν δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση των δύο σφαιριδίων. Ωστόσο, η μοναδική τους μορφολογία και το τοπικό τους πλαίσιο υποδηλώνουν ότι πιθανότατα πρόκειται για γυαλί κρούσης –λιωμένο υλικό από ανορθοσίτη, ένα πέτρωμα που προκύπτει κατά τη διαδικασία των εκρήξεων σε κρατήρα ηφαιστείου – είπαν οι ερευνητές.

Ο σεληνιακός ανορθοσίτης είναι ένα πέτρωμα που απαντάται στα υψίπεδα, και σχηματίζεται στον ωκεανό του μάγματος στης Σελήνης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα γυάλινα σφαιρίδια βρίσκονται σε αφθονία στις ψηλές περιοχές της Σελήνης, προσφέροντας πολλά υποσχόμενους στόχους για τη συλλογή υλικού της σελήνης που θα μπορούσε να φέρει σημαντικές πληροφορίες για την πρώιμη ιστορία της Σελήνης.

Το διαστημόπλοιο Chang’e-4, που εκτοξεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2018, προσγειώθηκε στον κρατήρα Von Karman, που βρίσκεται στη λεκάνη Aitken του Νότιου Πόλου, στην μακρινή πλευρά της Σελήνης, στις 3 Ιανουαρίου 2019. Από τότε, ο Yutu-2 έχει διανύσει πάνω από χίλια μέτρα. Η αποστολή ήταν ιστορική πρώτη, με την Κίνα να είναι η πρώτη χώρα που προσγειώθηκε στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος