Το κινέζικο ρόβερ Yutu-2 ετοιμάζεται να «ξυπνήσει» και να συνεχίσει την εξερεύνηση στον Άρη

Το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 πρόκειται σύντομα να «ξυπνήσει» και να συνεχίσει να εξερευνά τη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να προσγειώσει ένα άλλο ρόβερ στον Άρη αυτόν τον μήνα.

Το Yutu-2 του σκάφους Chang’e 4 προσγειώθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης τον Ιανουάριο του 2019 και πρόσφατα ολοκλήρωσε την 29η σεληνιακή ημέρα δραστηριοτήτων του, σύμφωνα με το China Lunar Exploration Project (CLEP).

Το σκάφος μαζί με το ρόβερ μπήκαν σε κατάσταση αδράνειας στις 19 Απριλίου. Όπως αναφέρει το Live Science, τα δύο διαστημόπλοια θα είναι προστατευμένα από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του κόκκινου πλανήτη που μπορεί να φτάσουν έως και τους μείον 180 βαθμούς Κελσίου.

Το Yutu-2 κατευθύνεται προς τα βορειοδυτικά του σημείου προσγείωσης στον κρατήρα Von Kármán και μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει συνολικά 708,9 μέτρα, συλλέγοντας δεδομένα κατά μήκος της πορείας του, χρησιμοποιώντας πανοραμικές κάμερες, ένα ραντάρ σεληνιακής διείσδυσης (LPR) και ένα  κοντινό υπέρυθρο φασματόμετρο απεικόνισης.

Το εξακύλινδρο ρόβερ βάρους 140 κιλών ανακάλυψε διαφορετικά στρώματα βράχου κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια, τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργήθηκαν από τα ηφαίστεια και τις επιθέσεις αστεροειδών. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει και υλικό από κοντινούς κρατήρες όπως ο κρατήρας Finsen, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Σεληνιακού και Πλανητικού Επιστημονικού Συνεδρίου τον Μάρτιο.

Το άρθρο αναφέρει ότι το LPR θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τον προσδιορισμό της ιστορίας της εξέλιξης της επιφάνειας του φεγγαριού και τον εντοπισμό των πηγών των υλικών που ανακάλυψε το Yutu 2.

Το ρόβερ εξερευνά μέσα στην αρχαία λεκάνη του Νοτίου Πόλου-Άιτκεν, τον μεγαλύτερο, γηραιότερο και βαθύτερο κρατήρα στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό που δημιούργησε τη συγκεκριμένη λεκάνη μπορεί να ανέσκαψε τον βράχο κάτω από την κρούστα του πλανήτη και ελπίζουν ότι τέτοιο υλικό θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκαλυφθούν τα μυστικά του σχηματισμού του Άρη.

Το Yutu 2 ανίχνευσε επίσης και θραύσματα πετρωμάτων από γυαλί που είτε δημιουργήθηκαν είτε μεταφέρθηκαν από μικρότερες συγκρούσεις στην σεληνιακή επιφάνεια, μερικά από τα οποία έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Μόλις το ρόβερ «ξυπνήσει» το Μάιο, θα συνεχίσει το ταξίδι του βορειοανατολικά, όπου οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βρει βασαλτικό βράχο από τον οποίον θα αντλήσουν περαιτέρω πληροφορίες για την ιστορία της σεληνιακής επιφάνειας.

Ωστόσο το Yutu-2 δεν είναι το μοναδικό ρόβερ της Κίνας που σημειώνει πρόοδο. Στα μέσα Μαΐου, ένα άλλο ρόβερ, το Zhurong, μέρος της αποστολής Tianwen 1, θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί στην περιοχή «Utopia Planitia» στον Άρη. Το εξακύλινδρο Zhurong φέρει τεχνολογία και πληροφορίες που προέρχονται από το Yutu-2, αλλά μεταφέρει περισσότερα επιστημονικά όργανα και ζυγίζει 240 κιλά.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος