Το κάπνισμα αποδυναμώνει την καρδιά, διαπιστώνει νέα μελέτη

Array

Το κάπνισμα είναι πολύ πιο καταστροφικό για την καρδιά απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αναφέρει νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2022).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το κάπνισμα επηρεάζει άμεσα την καρδιά, προκαλώντας πάχυνση στον καρδιακό μυ και αποδυναμώνοντάς τον. Το αποτέλεσμα είναι η καρδιά να μην μπορεί να εξωθήσει όσο αίμα χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί φυσιολογικά. Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς και για όσο περισσότερα χρόνια, τόσο επιδεινώνεται η λειτουργία της καρδιάς του.

«Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί απόφραξη των αρτηριών που οδηγεί σε στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Εύα Χολτ από το Νοσοκομείο Herlev και Gentofte της Κοπεγχάγης, στη Δανία.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το κάπνισμα οδηγεί επίσης σε παχύτερες, πιο αδύναμες καρδιές. Αυτό σημαίνει ότι στους καπνιστές, η αριστερή κοιλία της καρδιάς τους έχει μικρότερο όγκο αίματος και λιγότερη δύναμη για να εξωθήσει αποτελεσματικά το αίμα προς το υπόλοιπο σώμα. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο μεγαλώνει η βλάβη στην καρδιά. Η καρδιά μπορεί να ανακάμψει σε κάποιο βαθμό με τη διακοπή του καπνίσματος, οπότε ποτέ δεν είναι αργά για να το κόψετε», τόνισε η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα σκοτώνει πάνω από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 50% όλων των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στους καπνιστές, με τους μισούς από αυτούς να οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η νέα μελέτη διερεύνησε κατά πόσον το κάπνισμα σχετίζεται με αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς σε άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και την επίδραση της διακοπής του καπνίσματος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη «Copenhagen City Heart Study», η οποία διερεύνησε τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις στον γενικό πληθυσμό. Συμμετείχαν συνολικά 3.874 άτομα ηλικίας 20 έως 99 ετών χωρίς καρδιακή νόσο. Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό καπνίσματος και την εκτίμηση του αριθμού των τσιγάρων που κάπνιζαν.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δομή της και το πόσο καλά λειτουργεί. Οι ερευνητές συνέκριναν τις ηχοκαρδιογραφικές μετρήσεις των καπνιστών με τις αντίστοιχες των μη καπνιστών, αφού έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και η λειτουργία των πνευμόνων των συμμετεχόντων.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 56 έτη και το 43% ήταν γυναίκες. Σχεδόν ένας στους πέντε συμμετέχοντες κάπνιζαν (18,6%), το 40,9% ήταν πρώην καπνιστές και το 40,5% δεν είχε καπνίσει ποτέ. Σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, η καρδιά των καπνιστών ήταν παχύτερη, ασθενέστερη και πιο βαριά.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τα αιμοφόρα αγγεία αλλά και την καρδιά. Τα καλά νέα είναι ότι μέρος της ζημίας είναι αναστρέψιμο με τη διακοπή του καπνίσματος», κατέληξε η Χολτ.

ΠΗΓΗ: Eurekalert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος