Το Facebook θα δημιουργήσει κόμβο πληροφόρησης για την κλιματική αλλαγή

Οι υπεύθυνοι του Facebook ανακοίνωσαν εχθές (Δευτέρα 14/9) ότι θα προχωρήσουν στη  δημιουργία ενός νέου κόμβου πληροφόρησης, για θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, οι χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης θα οδηγούνται –μέσω συνδέσμου- στον εν λόγω κόμβο, κάθε φορά που θα αναζητούν στο facebook πληροφορίες σχετικές με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ή κάθε φορά που θα βλέπουν αναρτήσεις με αυτό το θέμα.

Η δημιουργία ενός «κόμβου» για την κλιματική αλλαγή -το περιεχόμενο του οποίου θα βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση- είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των αρμόδιων του facebook να διαχειριστούν το ζήτημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω των υπηρεσιών της εταιρείας. Συγκεκριμένα η παραπληροφόρηση αφορά σε άρθρα που αναρτήθηκαν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με θέμα την αιτία των πυρκαγιών στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα με αναφορά των αρμόδιων της εταιρίας σε σχετικό ιστολόγιο (blog), το εν λόγω «κέντρο» πληροφόρησης με την ονομασία “Climate Science Information Center” θα εξασφαλίζει στους χρήστες του Facebook πρόσβαση σε υλικό με ειδήσεις, γραφήματα και επιστημονικά δεδομένα. Οι «πηγές» από τις οποίες θα λαμβάνεται η πληροφόρηση είναι, μεταξύ άλλων, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κ.α.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο «κέντρο πληροφόρησης» θα λειτουργεί με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στις αναρτήσεις του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα οι ειδήσεις του Facebook που θα αποτελούν πηγή παραπληροφόρησης θα φέρουν ειδική «ετικέτα» στην οποία θα επισημαίνεται ότι είναι ψευδείς. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν αυτές οι ειδήσεις-διαδικτυακές αναρτήσεις θα σβήνονται ή όχι. Επίσης δεν έγινε σαφές εάν θα «μαρκάρονται» ή θα σβήνονται επίσης αναρτήσεις με ψευδές περιεχόμενο (σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή) , οι οποίες δημοσιεύονται σε (ιδιωτικές) ομάδες συζητήσεων.

Η λειτουργία «κέντρων πληροφόρησης» αποτέλεσε –φέτος- πρακτική της εταιρείας ως μέσο για την καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο Facebook και στο Instagram. Ο κόμβος πληροφόρησης του ιστοτόπου για ζητήματα που αφορούν την πανδημία της νόσου Covid-19 ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Μάρτιο και τον Αύγουστο ξεκίνησε η λειτουργία ενός «κέντρου πληροφόρησης ψηφοφόρων» ενόψει των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών.

Το «κέντρο πληροφόρησης» του Facebook για την κλιματική αλλαγή θα είναι αρχικά διαθέσιμο στους χρήστες του μέσου στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ στη συνέχεια η λειτουργία του θα επεκταθεί και για την εξυπηρέτηση χρηστών σε άλλες χώρες.


Πηγή: cnbc.com

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος