Το αλκοόλ δεν κάνει καλό στα άτομα κάτω των 40 ετών, διαπιστώνει παγκόσμια μελέτη

Το αλκοόλ ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και δεν έχει κανένα όφελος για τους νέους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της. Ωστόσο, οι άνθρωποι άνω των 40 ετών, μπορεί να έχουν κάποια οφέλη από την μικρή κατανάλωση αλκοόλ.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες από το πρόγραμμα «Global Burden of Diseases», του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, το οποίο παράγει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για τις αιτίες ασθενειών και θανάτων στον κόσμο. Πριν από τέσσερα χρόνια η μελέτη ανέφερε ότι ακόμη και το περιστασιακό ποτό είναι επιβλαβές για την υγεία και πρότεινε στις κυβερνήσεις να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να απέχουν εντελώς.

Αλλά μετά από μια νέα σημαντική ανάλυση των παγκόσμιων δεδομένων, οι ειδικοί πίσω από τη μελέτη κατέληξαν σε νέα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, οι νέοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες. Ωστόσο, οι άνθρωποι άνω των 40 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα μπορεί να ωφεληθούν από την μικρή κατανάλωση αλκοόλ, όπως ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο «Lancet», είναι τα πρώτα που αναφέρουν τον κίνδυνο από το αλκοόλ ανά γεωγραφική περιοχή, ηλικία, φύλο και έτος. Προτείνουν ότι οι παγκόσμιες συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να βασίζονται στην ηλικία και την περιοχή, με τις αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ παγκοσμίως.

«Το μήνυμά μας είναι απλό: οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια μετρικών επιστημών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Παρόλο που μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι νέοι ενήλικες θα απέχουν από το ποτό, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να κοινοποιούμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ώστε όλοι να μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για την υγεία τους», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές όρισαν ως τυπικό ποτό, ένα ποτήρι 100ml κόκκινου κρασιού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 13% ή ένα κουτάκι ή μπουκάλι μπύρας των 375ml με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 3,5%.

Διαπίστωσαν ότι για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, η συνιστώμενη ποσότητα αλκοόλ ήταν μόλις 0,136 ενός τυποποιημένου ποτού την ημέρα. Για τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας, η ελάχιστη ποσότητα ήταν 0,273 ποτά – περίπου το ένα τέταρτο ενός κανονικού ποτού την ημέρα.

Για τους ενήλικες 40 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα, η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ συνδέθηκε με ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου ισχαιμικής καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40-64 ετών, τα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ κυμαίνονταν από περίπου μισό τυποποιημένο ποτό την ημέρα έως σχεδόν δύο τυποποιημένα ποτά. Για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η προτεινόμενη ποσότητα ήταν τρία τυποποιημένα ποτά την ημέρα.

Συνολικά 1,34 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι κατανάλωσαν επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση των συνηθειών κατανάλωσης σε 204 χώρες.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine», διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επτά ή περισσότερων μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο. Ο σίδηρος στον εγκέφαλο έχει συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον και αποτελεί πιθανό μηχανισμό για τη γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με το αλκοόλ.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος