Θα μπορούσε ο κορονοϊός να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ; Πρόσφατη μελέτη διαφωτίζει

Array

Πρόσφατη μελέτη σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι που πέρασαν Covid-19, έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ εντός ενός έτους. Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η Covid-19 προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο ερευνών που συνδέουν τη λοίμωξη από κορονοϊό με τη γνωστική λειτουργία.

«Στον εγκέφαλο που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η παθολογία αρχίζει να συσσωρεύεται περίπου 20 χρόνια πριν αρχίσουν τα συμπτώματα», δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Χόλτζμαν, νευρολόγος που ηγείται ερευνητικού εργαστηρίου που επικεντρώνεται στη νόσο Αλτσχάιμερ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. «Οι άνθρωποι θα έπρεπε να παρακολουθούνται για δεκαετίες μετά από μια μόλυνση Covid-19 για να αποδειχθεί ότι είναι η αιτία», είπε.

Η καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ: Πού βρισκόμαστε τώρα;

Αντίθετα, μια μόλυνση με την Covid-19 θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή που μπορεί να επιδεινώσει τις αλλαγές που ήδη συμβαίνουν στον εγκέφαλο, λένε οι ειδικοί.

«Ο εγκέφαλος έχει τη δική του ανοσολογική απάντηση στην παθολογία που εμπλέκεται στην εξέλιξη της νόσου [Αλτσχάιμερ]», δήλωσε η Susan Holtzman, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας και ερευνήτρια της Covid-19, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. «Όταν υπάρχουν άλλα πράγματα που προκαλούν φλεγμονή και βρίσκονται στο σώμα και μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, το πιο πιθανό είναι να ενισχύεται η διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε ξέλιξη».

«Άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια φλεγμονή», λένε οι ειδικοί.

Η Covid «είναι άλλος ένας από τους πολλές δεκάδες πιθανούς παράγοντες κινδύνου για τους οποίους μιλούσα με τους ασθενείς μου», δήλωσε ο Δρ Richard Isaacson, νευρολόγος και διευθυντής του Κέντρου για την Υγεία του Εγκεφάλου του Florida Atlantic Unviersity. Δεν συμμετείχε επίσης στη νέα μελέτη, αλλά είναι ερευνητής που επικεντρώνεται στην πρόληψη του κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Λέω στους ανθρώπους να κάνουν εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα. Τους λέω επίσης να κάνουν το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο και το Pneumovax» να ασκούνται και να τρώνε υγιεινά για τον εγκέφαλο.

Παρόλα αυτά, «όταν υπάρχει καπνός, κάποια στιγμή υπάρχει και φωτιά», είπε. «Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε».

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, διαπίστωσε ότι υπήρχαν περίπου επτά νέες διαγνώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ για κάθε 1.000 ηλικιωμένους που είχαν τεκμηριωμένη περίπτωση Covid-19 κατά το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με περίπου πέντε νέες διαγνώσεις για κάθε 1.000 που δεν είχαν.

Επιπλέον, μελέτη βρίσκει πιθανή σύνδεση μεταξύ καθημερινής πολυβιταμίνης και βελτιωμένης νόησης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Η Heather Snyder, αντιπρόεδρος των ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων στην Ένωση Alzheimer, σημειώνει ότι οι ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν παίξει ρόλο στα ευρήματα της μελέτης.

«Η πανδημία παρουσίασε σοβαρές καθυστερήσεις για τα άτομα που αναζητούσαν ιατρικές διαγνώσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγηθούν από εκείνους που είχαν ήδη Αλτσχάιμερ όταν μολύνθηκαν, αλλά δεν είχαν ακόμη αναζητήσει επίσημη διάγνωση», δήλωσε η ίδια.

Οι συγγραφείς της μελέτης, μαζί με τον Snyder και άλλους εμπειρογνώμονες, χαρακτηρίζουν επίσης την εργασία αυτή ως ένα κάλεσμα για περισσότερη έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς της νόσου Αλτσχάιμερ που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη συσχέτιση.

Στη νέα μελέτη, η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ ήταν «ως επί το πλείστον προκαταρκτική», δήλωσε ο δρ Eliezer Masliah, διευθυντής του τμήματος νευροεπιστημών στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Ο Masliah, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Covid-19 μπορεί να «πυροδοτήσει γνωστική εξασθένιση», αλλά υπάρχουν νέοι τρόποι για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση με τη νόσο Αλτσχάιμερ συγκεκριμένα.

Ένα επόμενο βήμα θα ήταν η μακροχρόνια παρακολούθηση των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ μετά από μόλυνση με Covid-19 για την παρακολούθηση των βιοδεικτών που βρίσκονται στο αίμα και στις σαρώσεις του εγκεφάλου.

«Τα επόμενα δύο χρόνια, θα έχουμε πολλές σημαντικές πληροφορίες», δήλωσε ο Masliah. Πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα» που πρέπει να παρακολουθήσουμε, δεδομένης της κλίμακας της νόσου.

«Φανταστείτε πόσα εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ή 65 ετών, όπως εγώ, έχουν πάθει Covid. Ας πούμε ότι το 5% από αυτούς ή το 10% από αυτούς ή ακόμη και το 1% από αυτούς διατρέχουν κίνδυνο», είπε.

«Έχουμε μπροστά μας πολλούς ανθρώπους τα επόμενα χρόνια που μπορεί να προστεθούν στην ήδη πολύ μεγάλη επιδημία της νόσου Αλτσχάιμερ», πρόσθεσε.

Περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Αλτσχάιμερ. Και ήταν η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια σοβαρή και δύσκολη ασθένεια και νομίζαμε ότι είχαμε αντιστρέψει κάπως την κατάσταση με τη μείωση των γενικών παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή», δήλωσε η Δρ Πάμελα Ντέιβις, καθηγήτρια έρευνας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης.

«Τώρα, τόσοι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν περάσει από την Covid-19 και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της εξακολουθούν να αναδύονται. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον αντίκτυπο αυτής της νόσου στη μελλοντική αναπηρία».

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος