Βαρκελώνη: Με απουσίες άνοιξε τις πύλες του το συνέδριο τεχνολογίας Mobile World

Μαδρίτη; Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτεί η έναρξη του Mobile World Congress στην Βαρκελώνη. Ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια τεχνολογίας στον κόσμο άνοιξε τις πύλες του σε κοινό και εταιρίες στην Καταλανική πρωτεύουσα και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Από το συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στην περιοχή L’Hospitalet de Llobregat της Βαρκελώνης θα απουσιάζουν κολοσσοί όπως η Ericsson, Samsung, Nokia, Sony, Xiaomi, Qualcomm, Facebook και Google, εταιρίες οι οποίες θα πραγματοποιήσουν μόνο virtual παρουσιάσεις. Τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά και συμμετέχουν περίπου 35.000 εταιρίες από όλο τον κόσμο. Ακόμα και οι επισκέπτες υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ περιορισμένοι και θα προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη. Το συνέδριο θέλει να αποδείξει ότι για πρώτη φορά και μετά την πρόοδο των εμβολιασμών τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται και η οικονομία επανενεργοποιείται.

Η Mobile 2020 που θα έπρεπε να διοργανωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν η πρώτη από τις μεγάλες διοργανώσεις που ακυρώθηκε και απέδειξε ότι ο κορονοϊός ήταν τελικά ένας κίνδυνος που μέσα σε ένα μήνα θα οδηγούσε την Ισπανία σε καθολικό λοκντάουν. Η Βαρκελώνη έχασε περίπου 500 εκ ευρώ έσοδα από την ακύρωση αυτή του 2020 και τουλάχιστον 15.000 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας καταργήθηκαν. Πριν από την πανδημία οι επισκέπτες άγγιζαν περίπου τις 100.000, αριθμός που εφέτος θα είναι πολύ μικρότερος. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η βασική τιμή εισόδου στην έκθεση προ πανδημίας ήταν 770 ευρώ. Εφέτος η τιμή ανέρχεται στα 21 ευρώ γεγονός που δείχνει μείωση κατά 97,3% και αυτό θα κινητοποιήσει περισσότερο τους τοπικούς επισκέπτες. Επίσης τα εκθεσιακά περίπτερα αντί για 9 που ήταν κάθε χρόνο εφέτος χρησιμοποιούνται μόνο 3.

Βαρκελώνη: Με απουσίες άνοιξε τις πύλες του το συνέδριο τεχνολογίας Mobile World
A health worker collects a nasal swab as she conducts a rapid antigen test for COVID-19 at the Mobile World Congress 2021 venue in Barcelona, Spain, Sunday, June, 27, 2021. The Mobile World Congress takes places in Barcelona from June 28 to July 1. (AP Photo/Bernat Armangue)

Οι ελπίδες για την πλήρη αποκατάσταση του συνεδρίου θα είναι η διοργάνωση του τον Φεβρουάριο του 2022 όταν πλέον η ανοσία του πληθυσμού θα είναι γεγονός σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο John Hoffman, Διευθύνων Σύμβουλος της GSMA, (ένωση βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας) που διοργανώνει το συνέδριο, είναι αισιόδοξος: “Ανοίγοντας τις πύλες και επιτρέποντας την είσοδο στο κοινό, αυτή είναι η επιτυχία του τρέχοντος έτους: δείχνοντας στον κόσμο ότι η κοινωνία, οι επιχειρήσεις και η ζωή επέστρεψαν”, είπε.

Οι συζητήσεις στο συνέδριο θα επικεντρωθούν στην τεχνολογία 5G, στην συνδεσιμότητα και στην κινητικότητα. Επίσης πρωταγωνιστούν τα έξυπνα ρολόγια και βραχιόλια αλλά και μια ματιά στο μέλλον των 6G.

Σε αυτό το συνέδριο , ορισμένες εταιρείες θα συνδέονται μόνο virtual και δεν θα υπάρχουν μεγάλες παρουσιάσεις για κινητά όπως σε άλλες. Προς το παρόν, λίγα είναι γνωστά για αυτό το νέο πρότυπο, το μέλλον των 6G, το οποίο θα αντικαταστήσει ένα 5G που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Η θεμελιώδης ιδέα είναι ότι η νέα γενιά δικτύου υποστηρίζει όλες τις πιθανές εφαρμογές που ενδέχεται να προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών έχει αποφασίσει να ορίσει ένα όραμα για το 6G αυτή την χρονιά και η Mobile θα είναι μία από τις βασικές συναντήσεις που θα το κάνουν. Υπολογίζεται ότι το 2028 θα εμφανιστούν τα πρώτα προϊόντα με αυτό το πρότυπο.

Η εταιρία Samsung, αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού καθώς παρουσιάζει το νέο σύστημά της wearables, “έξυπνα” ρούχα και αξεσουάρ με την χρήση της τεχνολογίας. Η εταιρία Lenovo, ο πρώτος κατασκευαστής κομπιούτερ στον κόσμο θα παρουσιάσει νέα λάπτοπ της σειράς ThinkPad. Ο κινεζικός κολοσσός Huawei που τα προηγούμενα χρόνια ανταγωνίζονταν σταθερά την Samsung τα τελευταία δύο χρόνια υφίσταται το βέτο των ΗΠΑ που δεν της επιτρέπει την πρόσβαση στην τεχνολογία αμερικανικών εταιριών. Σε δύο χρόνια η εταιρία πέρασε από το 17% της αγοράς smartphone παγκοσμίως στο 4%, εξαιτίας του αμερικανικού βέτο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος