Νέο εργαλείο προστασίας για τους χρήστες μετά από την καταγγελία γυναίκας για ψηφιακό ομαδικό βιασμό στο metaverse

Μέτρα ανακοίνωσε ότι παίρνει η Meta, σε συνέχεια της προ ημερών καταγγελίας γυναίκας για ομαδικό βιασμό στο Metaverse.

Το θύμα είχε αφηγηθεί σχετικά:

«Μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από την είσοδό μου στον εικονικό κόσμο, δέχτηκα λεκτική και σωματική επίθεση από τρία ή τέσσερα ανδρικά avatar, με ανδρικές φωνές. Ουσιαστικά, βίασαν ομαδικά το avatar μου, τράβηξαν φωτογραφίες και καθώς προσπαθούσα να ξεφύγω, μου φώναζαν “μην προσποιείσαι ότι δεν σου αρέσει”».

Σημειώνεται ότι η χρήστης του νέου εικονικού περιβάλλοντος του Facebook είναι συνιδρύτρια και αντιπρόεδρος της Metaverse Research.

Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια καθημερινών δημοσιευμάτων που αφορούν το Metaverse και όσα μπορούν να συντελεστούν στα εικονικά περιβάλλοντα, ενώ όλα συγκλίνουν ότι «το μέτρο είναι αρκετά εύκολο να χαθεί».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της πλατφόρμας δήλωσε στο The Verge ότι το εν λόγω συμβάν είναι «μεμονωμένο» και ότι «εκτιμά τις πληροφορίες, καθώς θέλει να κάνει τη λειτουργία Ασφαλούς Ζώνης πιο εύκολη στη χρήση της».

«Λειτουργία Ασφαλούς Ζώνης»: 1,2 μέτρα απόσταση μεταξύ των χρηστών

Μετά από το συμβάν, η Meta αναγκάστηκε στο να λάβει μέτρα, δημιουργώντας τη λειτουργία Ασφαλούς Ζώνης. Πρόκειται για ένα εργαλείο για τους χρήστες των κοινωνικών πλατφορμών εικονικής πραγματικότητας, με το οποίο στπ εξής θα μπορούν να έχουν τα όρια προσωπικού χώρου που τους αναλογούν. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «αόρατο περίγραμμα».

Συγκεκριμένα, με αυτό, κάθε χρήστης θα μπορεί να διατηρεί χώρο περίπου 1,2 μέτρων ανάμεσα στο avatar του σε σχέση με αυτά των άλλων, με το που εισέρχονται στα Horizon Worlds και Horizon Venues.

Πάντως, αξίζει να προστεθεί ότι ήδη στο Metaverse γίνονται από εικονικούς γάμους και συναυλίες, μέχρι και …αγοραπωλησίες ακινήτων.

Μεγάλη συζήτηση φαίνεται ότι ανοίγει και αναφορικά με το GDPR και την προστασία των δεδομένων στον εικονικό κόσμο (μετά – σύμπαν).

Κι αυτό, γιατί το GDPR λειτουργεί με βάση τη γεωγραφική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται κανείς όταν γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων του.

Αντίστοιχα, στο μετα-σύμπαν δεν υφίσταται γεωγραφία, ούτε καν τοποθεσίες – και άρα δεν υπάρχει, επί του παρόντος, κάποια νομική δικαιοδοσία.

Διαβάστε ακόμα:

Γυναίκα κατήγγειλε ψηφιακό ομαδικό βιασμό στο metaverse

Το μέλλον του Facebook μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής του

Metaverse «στην πράξη»: Φτιάχνουν εικονικό συναυλιακό χώρο – Και οικόπεδα προς πώληση δίπλα του

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος