Λειτουργούν και πάλι Facebook, Messenger, Instagram & WhatsApp

Ξανά σε λειτουργία τέθηκαν μετά τα μεσάνυχτα Facebook, Instagram και WhatsApp μετά από την πολύωρη διακοπή τους. Όπως αναφέρουν οι New York Times, σύμφωνα με έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους, έγινε manual reset στους servers με αποτέλεσμα την επίλυση του προβλήματος. Σημειώνεται ότι από τις 18:45 ώρα Ελλάδας, Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp, που ανήκουν στην ίδια εταιρεία άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα.

Ειδικοί μιλώντας στο CNN έκαναν λόγο για πιθανή αιτία ένα πρόβλημα DNS, κάτι που τελικώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Πρόκειται για συστοιχία ονομάτων ιστότοπων σε διευθύνσεις IP που μπορούν να διαβαστούν από έναν υπολογιστή. Συχνά, ονομάζεται και «τηλεφωνικός κατάλογος του Διαδικτύου».

«Επιβεβαιώθηκε: Οι εγγραφές DNS που υποδεικνύουν στα συστήματα πώς “να βρίσκουν” τα http://Facebook.com και http://Instagram.com αποσύρθηκαν σήμερα το πρωί από τους παγκόσμιους πίνακες δρομολόγησης» έγραψε μέσω Twitter ο δημοσιογράφος – ερευνητής Brian Krebs.

«Εκατομμύρια χρήστες του Facebook, του Instagram και του What’s App βρίσκονται εκτός σύνδεσης εδώ και ώρες και οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν μπορούν να μπουν καν στο κτίριο» μεταδίδει η ρεπόρτερ τεχνολογίας των «ΝYTimes», η οποία επικοινώνησε με εργαζόμενο της Facebook μετά το μπλακ άουτ της εταιρείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στο ertnews.gr τα χαρακτηριστικά του συμβάντος είναι τέτοια που μπορεί να σηματοδοτούν και επίθεση στο ψηφιακό σύστημα της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Το δε γεγονός -αν επιβεβαιώνεται- οτι οι τεχνικοί εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές τους κάρτες πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με το γενικό «μπλακ – άουτ», ενδέχεται να συνθέτουν ένα σκηνικό «ηλεκτρονικής επίθεσης» κατά του Facebook.

Το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας παρακολούθησης δικτυακών συστημάτων Cisco ThousandEyes, ανέφερε μέσω Twitter ότι μετά από δοκιμές φαίνεται πως η διακοπή οφείλεται σε συνεχιζόμενη αποτυχία του ανωτέρω συστήματος (DNS).

«Δεν ξέρω αν έχω ξαναδεί διακοπή όπως αυτή από μια τόσο μεγάλη εταιρεία διαδικτύου», δήλωσε ο Doug Madory, διευθυντής ανάλυσης διαδικτύου της εταιρείας παρακολούθησης δικτύων Kentik.

«Μερικές φορές οι εταιρείες χάνουν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο όταν ενημερώνουν τα δίκτυά τους, είπε ο Madory.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Sputnik αναφέρει ότι πωλούνται δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook σε hackers, την ώρα που η πλατφόρμα της «ναυαρχίδας» των social media είναι επί ώρες εκτός λειτουργίας.

Πάνω από 6 δισ. δολάρια η μείωση της προσωπικής περιουσίας του Ζούκερμπεργκ μέσα σε λίγες ώρες

Πάνω από 6 δισ. δολάρια μειώθηκε η προσωπική περιουσία του Ζούκερμπεργκ μέσα σε λίγες ώρες ενώ βρέθηκε και σε πιο χαμηλή θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Μεγάλη πτώση 4.9% σημείωσε και η μετοχή του Facebook με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης να βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και πολλές ώρες. Η πτώση της μετοχής τη Δευτέρα μείωσε την περιουσία του Ζούκερμπεργκ στα 121,6 δισ. δολάρια ρίχνοντάς τον κάτω από τον Μπίλ Γκέιτς, στην 5η θέση του παγκόσμιου δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Nα σημειωθεί ότι η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι “(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια”, των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Πηγές: CNN, NYTIMES

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος