Bitcoin: Το κρυπτονόμισμα κλείνει 13 χρόνια συναλλαγών και συνεχίζει την ξέφρενη κούρσα του

Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια, το κρυπτονόμισμα με την ονομασία bitcoin είχε την πρώτη του εγγραφή στο λογιστικό του βιβλίο (ledger). Από τότε μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει τα δεδομένα στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενώ μετά την επιτυχία του έκαναν την εμφάνισή του και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα. Μέσα σε αυτήν την περίοδο των 13 ετών, η πορεία του ήταν εντυπωσιακή:

1ο έτος: $0.05
2ο έτος: $0.29
3ο έτος: $5
4ο έτος: $13
5ο έτος: $816
6ο έτος: $275
7ο έτος: $432
8ο έτος: $1,084
9ο έτος: $14,764
10ο έτος: $3,783
11ο έτος: $7,319
12ο έτος: $33,400
13ο έτος: $47,310

Η «φιλοσοφία» του bitcoin

Το blockchain αποτελείται από μία «αλυσίδα» καταχωρήσεων συναλλαγών, σε ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο (ledger). Κάθε καινούρια συστάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία νέα «αλυσίδα», δηλαδή ένα «blockchain». Τα blocks αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, το ledger λειτουργεί ως ένα συνολικό και αποκεντρωμένο (decentralized) λογιστικό βιβλίο, το οποίο είναι κοινό και προσβάσιμο σε όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών.

Η βασική διαφορά και αυτή που πυροδοτεί τα σενάρια καταστροφής ή για τους πιο ψύχραιμους, μετάλλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη ενός ενδιάμεσου, όπως μίας τράπεζας, ενώ η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων μερών βασίζεται σε αλγοριθμική επιβεβαίωση.

Ίσως για κάποιους να αποτελεί επαγγελματική πρακτική η διαμοίραση σε μία ομάδα συνεργατών ενός λογιστικού φύλλου, το οποίο βλέπουν και επεξεργάζονται όλοι. Με βάση αυτήν τη λογική, το ledger καταγράφει όλες τις συναλλαγές που γίνονται και κατόπιν ενημερώνεται και ενημερώνει για αυτές. Όπως γίνεται κατανοητό, δεν βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο καταχωρημένο, αλλά σε εκατομμύρια ταυτόχρονα, με τα δεδομένα του προσβάσιμα απ’ όλους.

Τα δυνητικά οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας blockchain

Η δημόσια πρόσβαση στο blockchain αποτελεί μία βάση διαφάνειας στις συναλλαγές και τη διάχυση της πληροφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, διευκολύνεται η ελεγκτική διαδικασία με την εξάλειψη κάθε ενδεχομένου παραβάσεων, ακριβώς εξαιτίας της δημόσιας φύσης των δεδομένων.

Ταυτόχρονα, εκλείπει και η ανάγκη για ενδιάμεσα μέρη που αυξάνουν τα κόστη, αφού όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη συναλλαγή βρίσκονται κρυπτογραφημένες μέσα στο blockchain.

Διαβάστε ακόμη

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού έπληξε και το bitcoin – Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα σημείωσε πτώση 8%
Κρυπτονομίσματα: «Φούσκα» της αγοράς ή επικερδές φαινόμενο; ― Όλες οι απαντήσεις (video)
Bitcoin: Τα μυστικά των κρυπτονομισμάτων – Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι
Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος των κρυπτονομισμάτων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος