Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος των κρυπτονομισμάτων

Array

H πορεία αλλά και η φύση των κρυπτονομισμάτων, μετά τη μεγάλη διάδοση που αρχίζουν να αποκτούν, καθώς και οι πρωτοφανείς στην οικονομική ιστορία διακυμάνσεις που παρουσιάζουν, ήταν το α’ θέμα της εκπομπής «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», με προσκεκλημένο του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου τον Νικόλαο Δ. Φίλιππα, Καθηγητή του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς και με γνωστικά αντικείμενα, μεταξύ άλλων, τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό, την Χρηματοοικονομική Τεχνολογίακαι τα Κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νομίσματα, μετοχές, ομόλογα, παράγωγα, αμοιβαία κεφάλαια, αγορά συναλλάγματος, δηλαδή χρήμα με την κλασσική έννοια του όρου. Επομένως τι είναι αυτό που ορισμένοι αποκαλούν newage money (χρήμα της Νέας Εποχής) και το οποίο αποτελεί απλώς μια αξία που παρήχθη μέσα από την υπολογιστική τεχνολογία του λεγόμενου blockchain,που αποδιδόμενη στα ελληνικά  θα λεγόταν «αλυσίδα συστοιχιών» ή «τεχνολογία κατανεμημένης εγγραφής»;

Τους τελευταίους μήνες, όπως και τα τελευταία χρόνια, η αξία και η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν.

Για το 2021 bitcoin -το κυριότερο κρυπτονόμισμα, -από ένα σύνολο9500 που υπάρχουν (!)-  έχει καταγράψει συνολικά άνοδο 71% και το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση Ethereum 200%. H συγκεκριμένη άνοδος οφειλόταν στην αυξημένη αγορά bitcoin από θεσμικούς επενδυτές.

Εταιρείες όπως η Tesla και η Square, αγόρασαν κρυπτονομίσματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ορισμένες τράπεζες, επίσης, προσπαθούν να διευκολύνουν στους πελάτες τους να προχωρήσουν στην αγορά bitcoin, όπως η Morgan Stanley που δήλωσε ότι αποκτά πρόσβαση σε τρία funds που επιτρέπουν την ιδιοκτησίατου bitcoin.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες τα κρυπτονομίσματα παρουσίασαν μεγάλη βύθιση, για μια ακόμη φορά στη σχεδόν 12χρονη ιστορία τους. Έτσι μέσα σε λίγα 24ωρα υπήρξε πτώση της αξίας ορισμένων έως και 25% και συνολική μείωση της κεφαλαιοποίησης τουςκατά σχεδόν 300  δισ. $ (από ένα σύνολο περίπου 1,8 τρις $ που ήταν το ανώτατο όριο που έφτασαν).

Για την εξέλιξη αυτή αναφέρθηκαν μια σειρά από αιτίες :  η πρόθεση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε ρύθμιση του χώρου, οι εξαγγελίες χωρών,όπως η Ινδία και η Τουρκία πως θα απαγορεύσουν τη χρήση τους, έως και βλάβες εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κίνα που επηρέασαν το λεγόμενο mining (εξόρυξη), μια και χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικήςενέργειας για την ψηφιακή παραγωγή κυπτονομισμάτων.

Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος των κρυπτονομισμάτων
Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς

Εν τέλει από τι εξαρτώνται αυτές οι μοναδικές στην ιστορία των οικονομικών αξιών αυξομειώσεις; Και ποιες θα είναι η συνέπειες της μεγαλύτερης ανατροπής που φέρνουν τα κρυπτονομίσματα και η οποία είναι η αποκεντρωμένη παραγωγή και διάθεσή τουςεκτός κεντρικών τραπεζών∙ δηλαδή η αφαίρεση του εκδοτικού προνομίου από τα κράτη ή ενώσεις κρατών (όπως η ευρωζώνη), εξέλιξη που επαναφέρει οικονομικές πραγματικότητες άλλων αιώνων.  Απ’ την άλλη, βλέπουμε να κινούνται θεσμικοί παίκτες, από κεντρικές τράπεζες (π.χ. Σουηδίας, Βρετανίας, Κίνας, ΕΚΤ κλπ.), έως εταιρίες (Facebook) για τη δημιουργία κεντρικά ελεγχόμενων κρυπτονομισμάτων.

Αν συμβεί αυτό τι διαφορά θα έχει π.χ. ένα ψηφιακό ευρώ, η ψηφιακό γουάν από τα αντίστοιχα νομίσματα που υπάρχουν σήμερα (και τα οποία σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούμε πλέον ψηφιακά μέσω των πιστωτικών καρτών, των πράξεων σε ATMκαι της χρήσης του e-banking);  Και εν τέλει ποια θα είναι η σχέση/διαφορά «επίσημων» και “μη επίσημων” κρυπτονομισμάτων ;

Σε ό,τι αφορά την απότομη στροφή στα κρυπτονομίσματα (από μεγάλους επιχειρηματίες τύπου Ελον Μάσκ, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Paypall,  έως μικροεπενδυτές), αυτή  έχει πολλές εξηγήσεις : κερδοσκοπία, συνάντηση ψηφιακής τεχνολογίαςκαι οικονομίας, διατήρηση ανωνυμίας και εύκολη διακίνηση μαύρου χρήματος, αδρεναλίνη των απότομων διακυμάνσεων, ανάγκη των κεφαλαίων παγκοσμίως να βρίσκουν νέες διεξόδους ειδικά στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων, αμφισβήτηση του μονοπωλίου των κεντρικών τραπεζώνκαι κυβερνήσεων να ορίζουν την κυκλοφορία των νομισμάτων, φόβος απέναντι στην ανεξέλεγκτη εκτύπωση νέου χρήματος (όπως συνέβη μετά την κρίση του 2008, αλλά και τώρα με την πανδημία) για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την ύφεση.

Πάντως, σε οποιαδήποτε περίπτωση τα κρυπτονομίσματα, είτε ως νέου τύπου αξίες, είτε και μόνον ως οικονομική τεχνολογία blockchain, ήρθαν για να μείνουν. Και τα ερωτήματα είναι αν θα διατηρήσουντις τεράστιες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν έως σήμερα κι αν θα ρυθμιστούν από πάνω ή από μόνα τους.

Τέλος, όσοι σκέφτονται να ασχοληθούν με τέτοιες επενδύσεις πρέπει να γνωρίζουν καλά τι κάνουν.  Αν ο λεγόμενος «οικονομικός αλφαβητισμός» ήτανμια φορά απαραίτητος για να ασχολείται κανείς με τις κλασσικές αγορές αξιών (μετοχές, ομόλογα, συνάλλαγμα, παράγωγα, δομημένα, αμοιβαία κλπ.) τώρα γίνεται δυο και τρεις φορές αναγκαίος….

Π.Π.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος