Ταϊβάν: Το 85% των καρκίνων του πνεύμονα ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο

Ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να αποτελεί κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 85% των καρκίνων του πνεύμονα στην Ταϊβάν εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο μετά τη λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Πνεύμονα, με στόχο οι γιατροί να παρεμβαίνουν πιο αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου του Πνεύμονα στη Σιγκαπούρη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να αποτελεί κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ταϊβάν. Για την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα και τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης, η Ταϊβάν δημιούργησε το Εθνικό Πρόγραμμα Έγκαιρης Ανίχνευσης του Καρκίνου του Πνεύμονα, που αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας, μέσω της διαγνωστικής εξέτασης με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης (LDCT).

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του καρκίνου του πνεύμονα και ο έλεγχος αυτός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. Ωστόσο, τα υφιστάμενα κριτήρια ελέγχου στις ΗΠΑ και άλλες χώρες περιορίζουν την επιλεξιμότητα μόνο στους βαρείς καπνιστές, αφήνοντας μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού σε κίνδυνο.

Στο εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου της Ταϊβάν, που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2022, αναγνωρίζεται ότι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου οπότε τίθενται στο επίκεντρο δύο κατηγορίες πληθυσμού: τα άτομα ηλικίας 50-74 ετών με ιστορικό βαρέως καπνίσματος, που είναι πρόθυμα να διακόψουν το κάπνισμα ή το έχουν διακόψει τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και τα άτομα (50-74 ετών οι άνδρες και 45-74 ετών οι γυναίκες) με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τον ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος ήταν ελπιδοφόρα. Συνολικά εξετάστηκαν σχεδόν 50.000 άτομα, από τα οποία τα 4.406 έλαβαν θετικό αποτέλεσμα ελέγχου και τα 531 διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο του πνεύμονα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 85% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο (στάδιο μηδέν ή ένα).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος