Τα ωμέγα-3 λιπαρά στη μάχη κατά της εξασθένιση της όρασης από διαβήτη και Αλτσχάιμερ

Μια νέα μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης από διαβήτη, Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα.

Στα υγιή μάτια το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) συγκεντρώνεται στον αμφιβληστροειδή και η ανεπάρκειά του σχετίζεται με απώλεια όρασης. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ, διαβήτη, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν συχνά ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα DHA στον αμφιβληστροειδή και ως αποτέλεσμα βλάβες της όρασης.

Ενώ η ενίσχυση του DHA μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τέτοιων μειώσεων, η αύξηση της περιεκτικότητάς του στον αμφιβληστροειδή ήταν πρόκληση με τα διαθέσιμα συμπληρώματα.

Το DHA βρίσκεται σε κάψουλες ιχθυελαίου και άλλα συμπληρώματα, συνήθως σε μια μορφή που ονομάζεται τριακυλογλυκερόλη (TAG) DHA. Αν και το TAG-DHA έχει οφέλη σε άλλα μέρη του σώματος, δεν φτάνει στα μάτια επειδή δεν μπορεί να ταξιδέψει από το αίμα στον αμφιβληστροειδή.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα λυσοφωσφολιπιδική μορφή του DHA (LPC-DHA) που μπορεί να περάσει στον αμφιβληστροειδή του ματιού για να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης. Σε μελέτες σε ποντίκια, το LPC-DHA αύξησε κατά 96% το DHA στον αμφιβληστροειδή και μείωσε τα προβλήματα των ματιών που σχετίζονται με διαδικασίες που μοιάζουν με το Αλτσχάιμερ.

Την έρευνα παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, Νταβαμάνι Σουγκασίνι, στο «Discover BMB», την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Σιάτλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος