Τα «μωρά της πανδημίας» έχουν πιο υγιές μικροβίωμα και λιγότερες τροφικές αλλεργίες, διαπιστώνει νέα μελέτη

Η νέα μελέτη εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε την υγεία του εντέρου των νεογέννητων,

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI της Ιρλανδίας διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των λόκνταουν είχαν αξιοσημείωτα διαφορετικό μικροβίωμα του εντέρου σε σχέση με εκείνα που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία. Τα «μωρά της πανδημίας» είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων παθήσεων, όπως οι τροφικές αλλεργίες.

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από μια πολύπλοκη κοινότητα μικροβίων που κατοικούν στον πεπτικό σωλήνα και παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία ενός ατόμου. Αυτή η νέα μελέτη εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε την υγεία του εντέρου των νεογέννητων, αποκαλύπτοντας ότι οι συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης ενδεχομένως να δημιούργησαν ένα πιο ευεργετικό μικροβιακό περιβάλλον για αυτά τα βρέφη.

Τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στα «μωρά της πανδημίας» αποδίδονται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση των λοιμώξεων και της επακόλουθης χρήσης αντιβιοτικών, παράλληλα με την αύξηση της διάρκειας του θηλασμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα νεογέννητα να αποκτούν περισσότερα ωφέλιμα μικρόβια από τις μητέρες τους μετά τη γέννηση, τα οποία πιστεύεται ότι προστατεύουν από αλλεργικές ασθένειες.

«Η μελέτη αυτή προσφέρει μια νέα προοπτική για τον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης στην πρώιμη ζωή στο μικροβίωμα του εντέρου. Ειδικότερα, τα χαμηλότερα ποσοστά αλλεργιών μεταξύ των νεογέννητων κατά τη διάρκεια του λόκνταουν θα μπορούσαν να αναδείξουν την επίδραση του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η συχνή χρήση αντιβιοτικών, στην αύξηση των αλλεργικών ασθενειών», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τζόναθαν Χούριχεϊν, πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής στο RCSI και σύμβουλος παιδίατρος στο Children’s Health Ireland Temple Street, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Πριν από αυτή τη μελέτη ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί πλήρως η σχετική συμβολή αυτών των πολλαπλών περιβαλλοντικών εκθέσεων και διατροφικών παραγόντων στην ανάπτυξη του μικροβιώματος στην πρώιμη ζωή, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Λίαμ Ο΄Μαχόνεϊ.

«Ελπίζουμε να επανεξετάσουμε αυτά τα παιδιά όταν γίνουν 5 ετών για να δούμε αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ενδιαφέρουσων αλλαγών στο πρώιμο μικροβίωμα του εντέρου», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από 351 μωρά που γεννήθηκαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας Covid-19 και τα συνέκριναν με δείγματα κοπράνων που ελήφθησαν από μωρά που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω διαδικτυακών ερωτηματολογίων που αφορούσαν τη διατροφή, το οικιακό περιβάλλον και την υγεία, ενώ δείγματα κοπράνων και τεστ αλλεργίας πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα στάδια μέχρι και τους 24 μήνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 17% των βρεφών έλαβε αντιβιοτικά μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια, γεγονός που συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων όπως τα bifidobacteria.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης προσφέρουν μια νέα ματιά στον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης και των αλλαγών στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής ενός μωρού. Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα επακόλουθα της πανδημίας, οι γνώσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου καλλιέργειας ενός υγιούς μικροβιώματος από τη γέννηση, προσφέροντας ενδεχομένως προστασία από αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Allergy».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος